Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Færre organisert

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Organisasjonsgraden er synkende, viser en studie fra forskningsstiftelsen Fafo. Fra 1978 til 2001 har antallet organiserte i industrien falt med 10 prosent. Fortsetter utviklingen, vil snart bare annenhver industriansatt være organisert. Liknende meldinger kommer fra andre sektorer i privat sektor.
  • Det er en utvikling vi beklager av flere grunner. For den enkelte betyr fagorganisering en trygghet mot vilkårlig og lovstridig behandling i arbeidslivet. Ansvarlige og representative fagforbund har vært en viktig samarbeidspartner for bedriftseierne og har utvilsomt bidratt til å holde antallet arbeidskonflikter lavt. Dessuten er fagforeninger en arena for utøvelse og opplæring i demokrati. Særlig er organisasjonsgraden lav blant ungdom i nye yrker. De bør lære av hva som skjedde med alle de uorganiserte i databransjen som sto nokså forsvarsløse og alene da bobla sprakk. Etter det har også yrkesutøvere i denne bransjen sett verdien av samhold.