Færre rikinger i verden

Men Bill Gates gjenerobrer plassen på rikingtoppen.

TILBAKE PÅ TOPPEN:  Men også Bill Gates har fått smake finanskrisen. Foto: REUTERS/Denis Balibouse
TILBAKE PÅ TOPPEN: Men også Bill Gates har fått smake finanskrisen. Foto: REUTERS/Denis Balibouse Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Verdens rikinger merker finanskrisen på kroppen. Antallet dollarmilliardærer minsker, og summene de er gode for, har sunket med hele 2.000 milliarder dollar på et år.


Krisetilstandene i finansmarkedet det siste året har kortet ned listen over dollarmilliardærer fra 1.125 i 2008 til 793, går det fram av Forbes Magazines årlige kåring av verdens rike og mektige.


Den samlede summen de privilegerte få er gode for, har samtidig falt fra 4,400 milliarder dollar til 2,400 milliarder dollar.

GOD FOR FIRE MILLIARDER:  Med det er John Fredriksen (64) sikret en plass på Forbes liste over verdens rikeste. 
Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
GOD FOR FIRE MILLIARDER: Med det er John Fredriksen (64) sikret en plass på Forbes liste over verdens rikeste. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer


- Det er første gang siden 2003 vi har mistet milliardærer, men vi har aldri før mistet tilnærmet så store summer, sier redaktør Luisa Kroll i Forbes.


Microsoft-sjefen Bill Gates (53) er verdens rikeste og presser i år 2008s rikeste mann Warren Buffett (78) ned fra tronen. Gates er god for 40 milliarder dollar, men har sett 18 milliarder forsvinne det siste året, ifølge Forbes. Buffett sitter på verdier til 37 milliarder dollar etter å ha tapt 25 milliarder i løpet av året.


Den mexicanske milliardæren Carlos Slim (69) tapte også 25 milliarder dollar i året som gikk, men ligger likevel på en tredjeplass med sine 35 milliarder.

Svensker og nordmenn To svensker står i år på listen over verdens 20 rikeste. IKEA-gründer Ingvar Kamprad (83) og familien hans ligger på femteplass og står oppført med 22 milliarder dollar. Hennes & Mauritz-deleieren Stefan Persson (61) er oppført som nummer 18 med 16 milliarder dollar.

Fem nordmenn er også med i det gode selskap. John Fredriksen (64), som strengt tatt har gjort kypriot av seg, havner på 132. plass på lista med sine 4 milliarder dollar.

Stein Erik Hagen (52) og familien ligger på 196. plass med 3,1 milliarder dollar. Den 85 år gamle eiendomskongen Olav Thon er ifølge Forbes god for 2 milliarder dollar og kommer som nummer 334 på lista.

Kjell Inge Røkke (50) ligger på 468. plass med 1,5 milliarder dollar, og skipsreder Arne Wilhelmsen (78) med familie ligger på 701. plass med 1 milliard dollar.

Flest i New YorkNew York har tatt over for Moskva som byen med flest dollarmilliardærer og huser 55. Men idet finanskrisen for alvor har gjort seg gjeldende, har antallet dollarmillionærer i USA falt med en firedel, ifølge tall fra senteret Spectrem Group.

Russland, som har sett en voldsom økning i antallet superrike de siste årene, har mistet 55 av sine milliardærer og har nå 32 igjen. Utviklingsland som har hatt en god økonomisk vekst de siste årene, har også blitt hardt rammet av problemene i verdensøkonomien. Den indiske forretningsmannen Anil Ambani var den som på forrige Forbes-liste hadde gjort det best. Men i år er han den største taperen og har sett 32 milliarder dollar forsvinne fra formuen.

For mange ligger det stor prestisje i å havne på listen som det amerikanske tidsskriftet setter opp hver vår. Men en milliardær som nok ikke ønsker oppmerksomheten velkommen, er mexicanske Joaquin Guzman Loera.

Hans milliard er tjent på narkotikasmugling

PÅ LISTA:  Stein Erik Hagen. 
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
PÅ LISTA: Stein Erik Hagen. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

(NTB)

NORDENS RIKESTE:  IKEA-gründer Ingvar Kamprad (83) er femte rikeste i verden og klart rikeste i norden. Foto: REUTERS/ARC/Jean-Bernard Sieber
NORDENS RIKESTE: IKEA-gründer Ingvar Kamprad (83) er femte rikeste i verden og klart rikeste i norden. Foto: REUTERS/ARC/Jean-Bernard Sieber Vis mer

Dette er verdens rikeste

1. Bill Gates — god for 40 milliarder dollar
2. Warren Buffett — 37 milliarder dollar
3. Carlos Slim — 35 milliarder dollar
4. Lawrence Ellison — 22,5 milliarder dollar
5. Ingvar Kamprad — 22 milliarder dollar
6. Karl Albrecht — 21,5 milliarder dollar
7. Mukesh Ambani — 19,5 milliarder dollar
8. Lakshmi Mittal — 19,3 milliarder dollar
9. Theo Albrecht — 18,8 milliarder dollar
10. Amancio Ortega — 18,3 milliarder dollar
132. John Fredriksen — 4 milliarder dollar
196. Stein Erik Hagen — 3,1 milliarder dollar
334. Olav Thon — 2 milliarder dollar
468. Kjell Inge Røkke — 1,5 milliarder dollar
701. Arne Wilhelmsen — 1 milliard dollar
(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer