STUMPER RØYKEN: Stadig flere stumper røyken. I 2010 røykte 19 prosent - i 2011 var 17 prosent av Norges befolkning daglige røykere. Foto: Colourbox
STUMPER RØYKEN: Stadig flere stumper røyken. I 2010 røykte 19 prosent - i 2011 var 17 prosent av Norges befolkning daglige røykere. Foto: ColourboxVis mer

Færre røykere i fjor

Samtidig øker antall snusere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nedgangen i antall daglige røykere fortsatte i fjor. 17 prosent i alderen 16-74 år var daglige røykere i 2011. I 2010 var 19 prosent i samme aldersgruppe røykere, viser en ny undersøkelse fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

I løpet av de siste 15 årene har antall daglige røykere blitt nesten halvert - i 1996 røykte 33 prosent hver dag.

Av-og-til-røykere Ikke alle røykere røyker hver dag. En betydelig andel av Norges befolkning er "av-og-til-røykere". I fjor tok elleve prosent av befolkningen mellom 16 og 74 år seg en røyk i ny og ne.

Siden 1973 har tallet variert lite, og har hele tiden ligget på mellom åtte og 13 prosent.

De siste 15 årene har det vært små forskjeller mellom menn og kvinners røykevaner, men det har vært noe variasjon i de ulike aldersgruppene. I alderen 35-54 år er det flere kvinner enn menn som røyker daglig.

Unge røyker som før På 30 år har menn klart å redusere sin dagligrøyking til en tredjedel. Også flere kvinner har stumpet røyken. Helt frem til årtusenskiftet røykte en tredjedel av norske kvinner hver dag.

Blant unge har tallene endret seg lite fra 2010 til i fjor. I alderen 16-24 år røykte ni prosent av mennene og 13 prosent av kvinnene daglig, mens det er flest unge menn som røyker av og til, ifølge SSB.

Snusforbruket øker Samtidig som antall røykte røyk i Norge reduseres, øker forbruket av snus.

I fjor brukte åtte prosent av befolkningen snus hver dag mot syv prosent i 2010. Fem prosent snuste av og til. Aller ivrigst på snusen er unge i alderen 16-24 år. En fjerdel av menn i denne aldersgruppen snuser, mens elleve prosent av kvinnene gjør det samme.

I denne yngste aldersgruppen har det også vært en økning i antall personer som snuser nå og da - 16 prosent av mennene og elleve prosent av kvinnene.

Dette betyr at fire av ti unge menn snuser daglig eller av og til, skriver SSB.

Fornøyd statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen er fornøyd med at 80 000 færre røykte i fjor enn året før, ifølge NTB.

Men med 700.000 som fortsatt tenner seg en røyk hver dag, har hun ikke tenkt å gi seg i kampen mot tobakken.

- I utgangspunktet har vi nådd målet om å komme under 20 prosent, men på sikt ønsker vi å komme ned på null og få et røykfritt samfunn, forklarer statsråden til NTB.

Skår i gleden Selv om røyketallene minsker, synes Strøm-Erichsen det er et skår i gleden at snusbruken øker.

- Snusing er mindre farlig enn røyking, men det er fortsatt farlig, sier statsråden.

Nye tiltaksplaner - Vi jobber med en ny strategi og nye mål for årene fremover, men dette arbeidet er ikke klart ennå, forteller Strøm-Erichsen.

Ett av tiltakene som har vært diskutert er en bevilling for å selge tobakk. Dette er blant annet for å gjøre det vanskeligere for mindreårige å få tak i tobakk.

- Vi vet at de fleste under 18 som røyker, får kjøpt tobakken sin selv, til tross for aldersgrensen sier Strøm-Erichsen til NTB.

ØKENDE TREND: Antall snusere har økt siden 2010. Foto: Lise Åserud / Scanpix
ØKENDE TREND: Antall snusere har økt siden 2010. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer