Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Færre selvmord

Leger begår selvmord oftere enn andre. De vet hvordan de oppnår dødelig resultat, viser ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leger har den høyeste selvmordsraten i befolkningen, mens teologene har den laveste av de undersøkte yrkene, viser en ny undersøkelse om sammenhengen mellom yrkesbakgrunn og selvmord i Norge i perioden 1960- 2000.

-  Legene har tilgang på legemidler og vet hvordan de virker, og hva som fører til døden. Det er helt klart en risikofaktor, sier forsker Erlend Hem ved Institutt for medisinske atferdsfag ved Universitetet i Oslo (UiO). Han er førsteforfatter av undersøkelsen.

-  Vi antar at en av grunnene til selvmord kan være for høyt stressnivå, men undersøkelsen viser at selvmordstallene er høyest blant de eldre legene. Det henger kanskje sammen med at selvfølelsen deres har vært knyttet til å være produktive og hjelpe andre. Når de selv trenger hjelp, takler de det dårlig.

Hem viser til andre studier der mye tyder på at legene i liten grad søker hjelp når de har behov for det.

-  Et hovedproblem er at de ikke føler de kan gå noe sted når de trenger hjelp, og en lege som behandler seg selv, er en dårlig lege. I de seinere åra har også legeyrket fått en annen status, alle føler seg kanskje ikke lenger så verdsatt med stadig fokusering på legetabber og helsevesenets mangler, sier Hem.

Klinisk depresjon ligger til grunn for 90 prosent blant dem som begår selvmord.

-  Selvmord er synd

-  Selvmord er blitt sett på som synd. Jeg tror den lave selvmordsraten blant teologer vil endre seg, sier professor Olaf Gjerløw Aasland ved Legeforeningens forskningsinstitutt og Institutt for helseledelse og helseøkonomi ved UiO, som er medforfatter i undersøkelsen.

-  Hensikten med undersøkelsen var å se om noen yrkesgrupper hadde høyere selvmordstall enn andre. Vi valgte leger, tannleger, teologer, sykepleiere og politi, fordi de alle er menneskebehandlende profesjoner, sier Aasland.

I denne gruppa har mannlige leger de høyeste selvmordstallene, etterfulgt av mannlige tannleger.

Selvmordsraten blant kvinnelige leger er dobbelt så høy som i den øvrige kvinnelige befolkningen. Også kvinnelige sykepleiere har høyere selvmordsrate enn blant befolkningen ellers.

-  Utenlandsk forskning viser at kvinnelige leger er særlig utsatt. Det finner vi også, selv om det er få, sier Erlend Hem.

-  Familie viktig

-  Det er en myte at selvmordsraten blant unge kvinnelige leger er høy, den er høyest i aldersgruppa 40- 50 år. Det sammenfaller med andre akademikere. Nå er jo halvparten av legene kvinner, yrket er ikke lenger så mannsdominert, og de pleier også familielivet i tillegg til jobben. Folk uten familienettverk er mer tilbøyelige til å begå selvmord, livet gir vel ikke så stor mening uten, sier Aasland.

Flertallet av helsearbeiderne som har begått selvmord, har forgiftet seg selv.

Undersøkelsen viser at selv om politifolk har tilgang på våpen, har ikke dette ført til flere selvmord.

Selvmordstallene stiger med alderen for leger og andre høyt utdannede, mens resten av befolkningen har høyest selvmordstall i aldersgruppa 40- 60 år.  Aasland og Hem gleder seg over at selvmordsratene har gått ned på 90-tallet. Ifølge undersøkelsen kan dette henge sammen med bedre depresjonsbehandling.

- Mister oversikt og kontroll

Den unge legen Mette Vesterhus (30) går på 17-timers vakt på indremedisinsk avdeling på Haukeland sykehus. Frustrert, men uten selvmordstanker.

BERGEN (Dagbladet): -  Her er slagordet «Alt handler om mennesker», men jeg synes alt handler om mangel på tid. Noen ganger har jeg ikke tid til å tisse engang før klokka er ett på natta, da har jeg vært på vakt siden fire. Men det gjør jo ingenting, for jeg har jo ikke tid til å drikke noe heller, sier hun.


Denne kvelden har Vesterhus ansvar for 110 senger på indremedisinsk avdeling.

Om morgenen kommer infarktpasientene, så har du dem med vann i lungene, pasienter til kreftutredning - det går i ett.

Selvmordsraten blant kvinnelige leger er dobbelt så høy som blant kvinner ellers, viser en ny undersøkelse.

-  Jeg tenker på meg selv som lege, ikke som kvinnelig lege. Leger er nok ikke mer deprimerte og har flere selvmordstanker enn andre, men vi vet hvordan det skal gjøres, sier Vesterhus.


Hovedtillitsvalgt Eirik Vikane i Yngre legers forening i Helse Bergen sier:
 

-  Leger er veldig flinke til å ta selvkritikk; selv om de har gjort det de kunne og skulle, blir det slått opp i media som «legetabbe». Mange velger da å isolere seg, noe som kan gi uønskede følger. Vi vet også at nettverk er viktig, sier Vikane.

-  Jeg blir sliten når jeg vil gjøre en god jobb, men ikke har kontroll over rammebetingelsene. Det skal mye godvilje til når pasienter med blodig diaré blir liggende på korridoren.

En kollega av meg måtte gråte i lunsjen da hun ikke fant rom til en kreftpasient der de kunne snakke om sykdommen, forteller Vesterhus.

DÅRLIG TID: Lege Mette Vesterhus ved Haukeland sykehus mener det er lett å brenne seg ut når du brenner for jobben din.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media