Færre sier de kjøper svarte tjenester

Halvering på to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

11 prosent av befolkningen opplyser at de har kjøpt svart arbeid de siste to årene, viser en ny undersøkelse. Folk sier også at de kjenner færre enn før som har brukt svart arbeid, skriver Aftenposten.

Tilsvarende undersøkelser ble gjennomført også i 2009 og 2011. For to år siden oppga 20 prosent at de hadde kjøpt svart arbeid, og i 2009 var andelen 23 prosent.

34 prosent kjenner noen som har kjøpt svart arbeid, ned fra 45 prosent i 2011 og 43 prosent i 2009. Skattedirektøren er glad for utviklingen.

- Det er en tydelig trend nedover, og det er en gledelig utvikling. Jeg tror det har sammenheng med økt synliggjøring av svart økonomi i løpet av det siste året, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Murermester Eirik Kornmo har ingen tro på undersøkelsen.

- Det stemmer bare ikke. Vi ser det på nært hold: Ufaglærte østeuropeere hentes inn fra gaten og jobber 12 timer om dagen på fillelønn. Jeg la inn et bud på 80.000 kroner på en jobb. Han som vant, tok 7.500 kroner, forteller han.

Reidar Dischler, Opinions ansvarlige for undersøkelsen, erkjenner at undersøkelser der folk spørres om de har gjort noe ulovlig, har større feilmarginer enn andre undersøkelser.

- Det kan hende det bare er blitt mer politisk ukorrekt å snakke om svart arbeid. Men da vil det sannsynligvis komme en holdningsendring, sier han.

(NTB)