22 HELIKOPTRE I BEREDSKAP: Et helikopter med vannsekk under slokking av en skogbrann i Lommedalen allerede 27. mai i år. Foto: Fredrik Hagen, NTB Scanpix.
22 HELIKOPTRE I BEREDSKAP: Et helikopter med vannsekk under slokking av en skogbrann i Lommedalen allerede 27. mai i år. Foto: Fredrik Hagen, NTB Scanpix.Vis mer

Færre skogbranner - venter med å tilkalle vannbombefly fra EU

Sju helikoptre slokker i Sør-Norge søndag.

I løpet av det siste døgnet er flere skogbranner slokket. Likevel brenner det fremdeles i flere fylker i Sør-Norge.

- I dag er situasjonen vesentlig bedre enn i går, og det er på grunn av den formidable innsatsen som er lagt ned med å slokke disse brannene, sier Anne Rygh Pedersen, avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

I løpet av de siste dagene, og det siste døgnet, er et stort antall branner nå slått ned, etter at det de siste dagene har tatt fyr i tørkerammet skog.

Branner i flere fylker

Søndag formiddag er det fremdeles mange mannskaper i sving, både med slokking og etterslokking.

Sivilforsvaret bistår brannvesenet flere steder, og totalt sju helikoptre er ute på innsats på branner i Bykle i Aust-Agder, Halden i Østfold og Aurskog-Høland i Akershus.

Samtidig står 15 helikoptre i beredskap på bakken.

I tillegg er det søndag skogbranner i Telemark, Vest-Agder og Oppland.

Vurderer vannbombefly fra EU

DSB sendte fredag et forvarsel til EU om at det kan bli aktuelt å be om bistand fra EUs vannbombefly for å hjelpe til med slokkingen av skogbrannene.

Norge er med i en fellesordning i EU (ERCC) for vannbombefly som kan brukes til å slokke skogbranner.

Når Norge nå har sendt et forvarsel om at det kan bli behov for hjelp på kort varsel, betyr det at et fly vil kunne være på plass innen 24 til 48 timer.

Flyene Norge kan få bistand fra holder til i Frankrike, Italia og Spania.

Rygh Pedersen i DSB sier at de foreløpig ikke har tatt noen endelig avgjørelse på om de vil be om bistand.

Felles med Sverige

- Dette er noe vi vurderer fortløpende ut over dagen og eventuelt mandag. Det er fremdeles såpass tørt at vi fort kan få flere hendelser som det kan bli aktuelt å få luftstøtte til.

- Vi er også i dialog med Sverige, hvor de er i liknende situasjon som oss med tørke og mange skogbranner. Det er sannsynlig at ERCC vil se på Norge og Sverige som én hendelse dersom det blir behov for bistand fra vannbombefly.