Færre søkere til «kvinneyrker»

BERGEN (Dagbladet): Kontantstøtten er en medvirkende årsak til problemene med å få søkere til kvinnedominerte yrker i Ulvik kommune i Hordaland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener både rådmann Oddrun Godejord i Ulvik og avdelingsleder Solveig Hellesnes Uppheim ved Brakanes Hotell.

- Da vi nylig lyste ut et ledig vikariat som renholder i kommunen, fikk vi to søkere. Det anså vi for å være kjempebra respons, sier Godejord.
- De siste åra har det vært så å si umulig å skaffe folk til vikariater innen renhold og ufaglærte til stillinger innen helse og omsorg. Det siste gjelder spesielt hjemmehjelptjenesten.

Ulvik var den første kommunen i landet som innførte kontantstøtte. Det skjedde i 1991.

- Jeg vil ikke gi kontantstøtten aleine skylda for rekrutteringsproblemene våre, men en medvirkende årsak er den helt sikkert.

Godejord får medhold i sine antakelser av avdelingsleder Solveig Hellesnes Uppheim ved Brakanes Hotel, som ikke får voksne, lokale kvinner til å søke på ledige stillinger ved hotellet.

- Vi har måttet fri til islendingene for å få besatt ledige stillinger, sier hun.
Rådmannen sier hun er spent på hvilke retningslinjer regjeringen vil legge til grunn for innføringen av kontantstøtte på landsbasis.

- Ulvik er en liten kommune som teller bare 1250 sjeler. Likevel har vi måttet revidere våre retningslinjer for utdeling av kontantstøtten utallige ganger for å klare å administere den på en grei og rettferdig måte, sier Oddrun Godejord.