FLEST I TINGRETTEN: Menn straffes langt oftere enn kvinner, og forskjellene mellom kjønnene er størst for de mer alvorlige lovbruddstypene. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
FLEST I TINGRETTEN: Menn straffes langt oftere enn kvinner, og forskjellene mellom kjønnene er størst for de mer alvorlige lovbruddstypene. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

Færre straffes enn på fem år

I alt 273 000 personer - det laveste tallet på fem år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I alt 273 000 personer ble straffet totalt 312 300 ganger i Norge i fjor. Det er det laveste tallet på fem år.

Det er den årlige oversikten fra Statistisk sentralbyrå som viser at det ble avsagt færre straffereaksjoner i fjor. Totalt ble 6,9 prosent av den straffbare befolkningen på 15 år og over registrert straffet i fjor.

Tallene fordeles på de to hovedgruppene forelegg og de mer alvorlige straffereaksjonene. Så mange som 90 prosent av de 312.300 reaksjonene var forelegg eller forenklede forelegget, en nedgang på 8 prosent i sammenlignet med 2008.

Domstolene ila 20 900 straffereaksjoner i fjor, 1350 færre enn året før. Kun 44 straffereaksjoner ble endelig avgjort i Høyesterett, mens 1100 ble avsluttet i lagmannsretten, og 19.800 i tingretten.

Menn straffes langt oftere enn kvinner, og forskjellene mellom kjønnene er størst for de mer alvorlige lovbruddstypene. Dem i alderen rundt 20 år er klart overrepresentert, noe som gjelder for både kvinner og menn.

(NTB)