Færre tatt for hjemmebrenning

Politiet mottar færre anmeldelser for hjemmebrenning, men det er ikke vanskelig å få tak i hjemmeprodusert sprit i Norge. Årsaken kan være illegale spritfabrikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1995 ble det registrert 122 forbrytelser og 826 forseelser i forbindelse med hjemmebrenning. Tilsvarende tall i fjor var 27 og 174. Totalt er antall saker blitt redusert med 78 prosent de siste seks årene, skriver Aftenposten.

- Det er mye mer illegal hjemmebrent ute i markedet enn noen gang før. Mengden av ulovlig sprit i markedet tyder på mange produksjonssteder mellom Oslo og Nord-Trøndelag, opplyser lensmann Mads Undseth ved Trysil lensmannskontor til avisen.

Undseth tror også en annen hovedsak til redusert hjemmebrenning skyldes flere vinmonopolutsalg.

- Menigmann, både kvinner og menn, foretrekker å kjøpe varene på polet fremfor å søle hjemme, sier Undseth.

I tillegg pågår det mer organisert smugling fra utlandet. På forskerhold er man forsiktig med å antyde noen årsak til HB-nedgangen.

- Vi har vært klar over at hjemmebrenning er gått tilbake over flere år, men kjenner ikke konkret årsaken til dette, sier professor Ragnar Hauge ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

- Hjemmebrenning er i utgangspunktet en forbrytelse det er vanskelig å oppdage. Det kan således være mange tilfeldigheter når det gjelder tallmaterialet, mener han.

NTB