Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Færre terrordrept i Europa etter år 2000

- Vest-Europa kan være i sin mest fredelige periode noensinne, sier professor.

PARLAMENT BLE BOMBET: Det britiske House of Commons ble bombet av IRA i 1974, et av de dødeligste terrorårene i europeisk historie. Foto: NTBscanpix
PARLAMENT BLE BOMBET: Det britiske House of Commons ble bombet av IRA i 1974, et av de dødeligste terrorårene i europeisk historie. Foto: NTBscanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter bombene smalt på flyplassen og metroen i Brussel tirsdag er terror på europeisk jord igjen i toppen av nyhetsbildet.

Til nå har 31 menneskeliv gått tapt i Belgia, og med 300 skadet kan dødstallene bli enda høyere i det som var nok et islamistisk terrorangrep på europeisk jord. 

Tall fra Statista forteller likevel at Europa rammes av terrorangrep sjeldnere enn før. Fra 2001 til 2014 døde 420 mennesker i terrorangrep på europeisk jord. Til sammenlikning mistet 108.294 mennesker livet i terrorangrep i resten av verden i samme tidsrom.

Historisk sett var 1970-tallet tiåret med flest dødsfall etter terroraksjoner. 

IRA Tallene fra Statista viser også at IRA, den paramilitære gruppen som kjemper for et samlet og selvstendig Irland, har tatt langt flere menneskeliv på europeisk jord enn islamistiske terrorgrupper har. 

IRA tok mer enn 620 menneskeliv med sine terrorhandlinger fra 1969 og fram til 2005, og de aller fleste var briter. 

Fra 1970 og fram til i dag er det likevel en voldsom i nedgang i antall dødsfall som følge av terrorangrep i Europa.

- Europa tryggere enn på lenge Det verste året var 1988, da 270 menneskeliv gikk tapt i Lockerbie-terroren, og «rekord» i antall terrordødsfall i Europa ble satt: Nesten 450 døde som følge av terror i Europa det året, viser Statista-tallene.

- Virkeligheten er at Vest-Europa er tryggere nå enn på flere tiår og langt tryggere enn de fleste andre delene av verden, sier Dr. Adrian Gallagher ved Leeds University til Huffington Post.

Fra 1992 noteres en merkbar nedgang i antall terrordrap i Europa, selv om terroraksjonen i Madrid i 2004 og Paris i fjor gir utslag på statistikken. Likevel er trenden tydelig: Langt færre dør i terrorangrep i Europa nå enn på 1970- og 1980-tallet. 

Historisk rolig Det er i Irak terror har drept flest mennesker de siste årene. Fra 2001 til 2014 gikk 42.759 liv tapt som følge av terroranslag. Neste land på lista er Afghanistan, hvor terror drepte 16.888 mennesker i samme periode. Første vestlige land på den lista er USA, hvor terroren 11. september tok nesten 3.000 menneskeliv. 

- Disse tallene støtter opp om at Vest-Europa muligens kan være i sin mest fredelige periode i all moderne menneskelig historie, sier professor Gallagher videre. 

De blodigste årene i Europa var mellom 1970 og 1980. Statistikken til Statista viser at 2012, 2013 og 2014 var blant historiens roligste år i Europa når det gjelder dødsfall som følge av terror. Under 25 mennesker mistet livet til terror i Europa i årene mellom Utøya-angrepet og Paris-terroren. 

Terroren i Belgia Ingen land i Europa har produsert flere fremmedkrigere per capita enn Belgia. Blant annet er bydelen Molenbeek i Brussel blitt betegnet som «Europas største terror-reir».

En rekke eksperter og kommentatorer har i etterkant av terrorangrepet i Brussel tirsdag omtalt europeisk etterretning og kontraterrorarbeid som «mislykket». Blant annet er bydelen Molenbeek i Brussel blitt betegnet som «Europas største terror-reir».

Belgisk politi har konkludert med at det var brødrene Khalid og Ibrahim El-Bakraoui som sto bak selvmordsangrepene mot Zantvem lufthavn og t-banenettverket i Brussel. Det opplyste statsadvokat Frederic van Leeuw under en pressekonferanse onsdag klokka 13. Den tredje mistenkte er fortsatt på rømmen.

Hele Norges coronakart