Færre tør å etablere nye bedrifter

- En indikasjon på nedgangstider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansuroen fører til at det blir dannet færre nye bedrifter enn før. De to siste månedene er antall nyetablerte bedrifter her i landet redusert med over 1.000 sammenlignet med samme periode i fjor.

Fagfolk tror nedgangen er en indikasjon på pessimisme og nedgangstider, skriver Nationen.

- En såpass stor nedgang er trolig et symptom på nedgangstider og mindre optimisme. Vi har sett at det har gått litt ned før, men dette kan være starten på et større fall, sier Nils Per Hovland, førsteamanuensis og ansvarlig for studiet i entreprenørskap og innovasjon ved Høgskolen i Telemark.

Etableringsstatistikken for årets tredje kvartal viser en nedgang på over 12 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, og det er de to siste månedene at fallet har vært klart størst.

Hovland mener tallene gir grunn til uro, selv om de ikke nødvendigvis gir et korrekt bilde av innovasjonstakten i samfunnet.

- Dette er en markant nedgang, og vi ser nok nå at skepsisen til å satse blir større, sier han.

Han tror at nedgangstidene vil gi en annen form for nyetableringer.

- Vi vil få flere etableringer med bakgrunn i at folk prøver å skape seg et levebrød, sier Hovland.

Færre tør å etablere nye bedrifter

(NTB)

FÆRRE NYE BEDRIFTER: De to siste månedene er antall nyetablerte bedrifter her i landet redusert med over 1.000 sammenlignet med samme periode i fjor.
Bildet er fra gourmet-bedriften Martha Mettlig, realiseringen av en gammel drøm om egen bedrift for innehaver Siren Drake. Illustrasjonsfoto: ROBERT S. EIK
FÆRRE NYE BEDRIFTER: De to siste månedene er antall nyetablerte bedrifter her i landet redusert med over 1.000 sammenlignet med samme periode i fjor. Bildet er fra gourmet-bedriften Martha Mettlig, realiseringen av en gammel drøm om egen bedrift for innehaver Siren Drake. Illustrasjonsfoto: ROBERT S. EIK Vis mer