Færre uføre i første halvår

Ved utgangen av første halvår var det 307 100 uførepensjonister i Norge, 2 900 færre enn ved årsskiftet. 9,4 prosent av befolkningen er uføre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For ett år siden var andelen uføre 9,6 prosent, og til neste år tror Nav den vil stige igjen.

- Flere av dem som til neste år har brukt opp retten til arbeidsavklaringspenger, vil fylle vilkårene for å få en uførepensjon, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

En grunn til at tallet på uføre går ned, er at flere går av med alderspensjon, mens færre nye kommer til. I årets første seks måneder fikk 11.800 personer innvilget uføretrygd. Det er færre enn de siste tre årene. Nedgangen er spesielt stor sammenlignet med 2012, opplyser Nav og forklarer det med at etaten behandlet flere uføresaker enn vanlig i 2012.

I aldersgruppen 18-29 år er det 10 200 uføre, tilsvarende 1,3 prosent av befolkningen i den aldersgruppen, en oppgang på 0,1 prosentpoeng.

 

- For andre år på rad ser vi nå en økning i andelen unge uføre. Det er bekymringsfullt. De som blir uføre i ung alder, risikerer et langt liv utenfor arbeidslivet, sier Lystad og legger til at det er viktig å sette inn tiltak så tidlig som mulig.

- Vi trenger også et tettere samarbeid med arbeidsgivere som kan gi ungdom en sjanse, selv om de ikke kan yte 100 prosent, sier han.

(NTB)