Færre unge tiltrekkes av nynazisme

De siste par årene er det rekruttert færre unge til de nynazistiske og høyreekstreme gjengene i Norge. - Miljøet har mistet mye av tiltrekningskraften det hadde tidlig på 90-tallet, sier forsker Tore Bjørgo ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tore Bjørgo har nylig avlagt sin doktorgrad om rasisme og høyreekstrem vold i Skandinavia. Han sier han nå ser resultatene av det arbeidet mange lokalsamfunn har satset på.

- Det er en velfundert og samordnet innsats som må til for å forhindre rekruttering, og hjelpe unge ut av miljøet, sier Bjørgo til Stavanger Aftenblad. Han mener arbeidet som er gjort i bydelene Nordstrand og Bekkelaget i Oslo, viser dette. Andre steder som Brumunddal, Hokksund og Kristiansand har også oppnådd gode resultater.

Ingen apell

De rasistiske og høyreekstreme gjengene satte sitt preg på en del av disse lokalsamfunnene tidlig på 90-tallet. Bjørgo mener oppblomstringen hang sammen med at de tradisjonelle venstreradikale ideologiene ikke lenger hadde noen appell.

Han mener mange unge trekkes til de høyreekstreme gjengene fordi de har behov for beskyttelse.

Valgte kjæresten

- De finner et fellesskap, og det gir dem status og identitet. Eldre aktivister i rasistmiljøet fungerer ofte som rollebilde eller farsfigur for de yngre, mener Bjørgo.

Han tror avskallingen som har foregått fra miljøet, er et uttrykk for en lojalitetskonflikt.

- Miljøet rakner fra innsiden, og rivalisering, splittelse og sviktende lojalitet har gitt et frafall uten tilvekst. Mange forteller at det ble et lojalitetsproblem da de fikk kjæreste eller familie utenfor gruppa. Det viser seg at de valgte kjæresten, sier Bjørgo.

(NTB)