Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Færre utlendingskontroller i Sverige - rundt 10 000 utviste asylsøkere har gått under jorda

Totalt 12 500 personer er forsvunnet og etterlyst. 

En politibil i Stockholm sentrum etter lastebilangrepet som kostet fire personer livet. Rakhmat Akilov ble tirsdag varetektsfengslet, mistenkt for å stå bak angrepet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
En politibil i Stockholm sentrum etter lastebilangrepet som kostet fire personer livet. Rakhmat Akilov ble tirsdag varetektsfengslet, mistenkt for å stå bak angrepet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utlendingskontrollene i Sverige er halvert de siste fem åra, skriver svenske Aftonbladet.

Grensepolitisjef Patrik Engström sier til avisa at de per nå har 18 000 saker som omfatter personer som har blitt nektet asyl, og som skal utvises.

Av dem har 12 500 personer forsvunnet og blitt etterlyst.

- Av de 12 500 som er etterlyst har sikkert en del forlatt Sverige, de har reist hjem. Og noen har reist til andre land. Det finnes ingen sikre tall på hvor mange som er igjen i Sverige, sier Engström.

Han kommer likevel med et tall, da journalisten spør omtrent hvor mange som lever i skjul i Sverige:

- Anslagsvis kanskje 10 000.

Færre kontroller

Ifølge Aftonbladet jobber 200 politiansatte i grensepolitiet med å søke etter etterlyste som skal utvises fra landet. Engström mener imidlertid at de må være dobbelt så mange dersom de skal klare å gjennomføre jobben sin.

Det er utlendingskontrollene det hovedsakelig er snakk om - kontroller av personer man mistenker ikke har lov til å oppholde seg i landet, basert på informasjon som framkommer av spaning, tips, observasjoner og etterforskning.

Den svenske avisa skriver at disse kontrollene har blitt halvvert de siste fem åra - fra 42 000 kontroller i 2012 til 19 000 i 2016.

- Det handler dels om at spesialistene i grensepolitiet som jobber med dette, har vært opptatt av grensekontroller i Region Syd (Blekinge, Kalmar, Kronoberg og Skåne län, journ.anm.). Men framfor alt handler det nok om at ansatte som jobber i ytre tjeneste, patruljerende politi, som er de personene som utfører mange av utlendingskontrollene, ikke har fått tilstrekkelig opplæring i hvordan man skal gjennomføre kontrollene på en god måte. De har savnet god, mobil støtte i gjennomføringen og rapporteringen, sier grensepolitisjefen til Aftonbladet.

Fikk avslag, ble utvist og forsvant

Diskusjonen om asylsøkere og utvisning fra Sverige har pågått siden en lastebil kjørte inn i en folkemengde fredag forrige uke. Fire personer ble drept i angrepet.

Svenske myndigheter mistenker at det var 39 år gamle Rakhmat Akilov som kapret og kjørte bilen inn i varehuset Åhlens i Drottninggatan i Stockholm.

Akilov erkjente å ha stått bak terroren under et fengslingsmøte i Stockholms tingsrätt tirsdag.

Firebarnsfaren er IS-sympatisør og kommer opprinnelig fra Usbekistan. I 2014 søkte han asyl i Sverige, og fikk avslag på søknaden. Svenske myndigheter besluttet at han skulle utvises fra landet.

Aftonbladet skriver at Akilov ble etterlyst av svensk politi i februar, men man lyktes ikke i å lokalisere ham.

Forsvant over 1500 i Norge i 2015

I Norge ble 6255 personer utvist i 2016, mot 6412 i 2015. Det finnes ingen offentlige tall på hvor mange av disse som er forsvunnet.

Samtidig fikk 5445 asylsøkere avsag på søknaden sin i fjor, og totalt 5482 personer forsvant fra norske mottak i 2016, ifølge Aftenposten.

Dagsavisen opplyser at 1743 og 2482 personer forsvant fra norske asylmottak i henholdsvis 2013 og 2014. Det er ikke kjent om disse var utvist, eller om de forsvant mens de ventet på behandling av søknad.

Ifølge statistikk VG fikk tilgang til i 2015, forsvant 1507 personer fra norske asylmottak fra januar og fram til oktober i 2015.

934 av disse personene hadde utreiseplikt.

Politiforum skrev i 2016 at Politiets utlendingsenhet (PU) gjennomførte flere tusen utlendingskontroller mellom oktober 2015 og juli 2016. Av disse kontrollene ble følgende statistikk ført:

13 prosent av alle som ble kontrollert, ble pågrepet. Av disse blir 80 prosent uttransportert. 15 prosent av de kontrollerte har vært norske statsborgere. I juli 2016 var tallet nede i 5S prosent. Alle andre som ikke blir uttransportert, er utlendinger med ulik status. Det kan her være snakk om studenter, asylsøkere som har stukket av fra mottak eller EØS-borgere som ikke er registrert, ifølge Politiforum.