Færre velger AMS-sparing i enkeltaksjer

Mens mange nordmenn ønsker å spare skatt ved å kjøpe aksjesparing med skattefradrag (AMS) i aksjefond, er det færre i år som velger AMS-sparing i enkeltaksjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En oversikt viser at det bare var 9.020 investorere per 17. desember, som hadde valgt å bruke AMS-sparing i enkeltaksjer. I fjor var det 14.079 som benyttet seg av denne AMS-ordningen.

- Den samlede verden av årets individuelle AMS-sparing er hittil 76,6 millioner kroner, mot 122 millioner kroner for hele 1996. Vi regner med at årets omsetning vil totalt bli på rundt 100 millioner kroner, opplyser daglig leder John Peter Tollefsen i Stiftelsen AksjeNorge.

Ordningen med AMS-sparing i enkeltaksjer ble innført i 1995, og skulle være med på å gjøre folk mer interessert i å spare i aksjer. Ordningen er bare blitt markedsført internt i enkelte bedrifter og organisasjoner. Derfor er denne spareformen vanligvis knyttet til at ansatte kjøper aksjer i bedriften hvor de jobber.

Det er Norsk Hydro som dominerer individuell AMS-sparing blant selskapene. I midten av desember var det 5.772 Hydro-investorer, som hadde registrert en del av sin sparing på AMS-kvoten, sier Tollefsen.

Over tusen investorer finnes i hver av bankene, Den norske Bank og Sparebanken NOR.

- Telemark er det fylket som topper listen over antall personer som har valgt AMS-sparing i enkeltaksjer, tett fulgt av Akershus, Rogaland og Oslo. I alle disse fylkene har Hydro betydelige arbeidsplasser, opplyser Tollefsen.

(NTB)