NY RAPPORT: Fem ganger så mange ansatte i varehandelen vil måtte regne med å jobbe søndager hvis regjeringens forslag om søndagsåpne butikker går gjennom. Foto: Berit Keilen / NTB scanpix
NY RAPPORT: Fem ganger så mange ansatte i varehandelen vil måtte regne med å jobbe søndager hvis regjeringens forslag om søndagsåpne butikker går gjennom. Foto: Berit Keilen / NTB scanpixVis mer

Fafo: Fem ganger flere vil måtte jobbe på søndager

Får regjeringen gjennomslag for søndagsåpne butikker, må fem ganger så mange måtte jobbe søndager, mener Fafo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Totalt vil søndagsåpne butikker omfatte 290.000 ansatte. 245.000 av disse jobber innen varehandel, mens 45.000 jobber utenfor den tradisjonelle varehandelen, viser en rapport forskningsstiftelsen Fafo nylig har utarbeidet på oppdrag fra blant andre LO.

- Fem ganger så mange ansatte i varehandelen vil måtte regne med å jobbe søndager hvis forslaget går gjennom, sier Fafo-forsker Bård Jorfald til Aftenposten.

Han kom fram til at 245.000 av de 367.000 som jobber i varehandelen, er eksponert for søndagsarbeid. At de er eksponert betyr ikke at de må jobbe på søndager, men at de jobber i virksomheter som mest sannsynlig vil holde åpent.

Til sammenligning jobber i dag 46.000 ansatte innen varehandelen på søndager, og 217.000 personer jobber lørdager.

- Mange spør seg om ikke bare studentene kan jobbe. Men 55.000 studenter er i varehandelen i dag. Når man trenger 245.000 sier det seg selv at man er langt fra å løse dette ved hjelp av studenter. Bedriftene vil måtte skyfle på vanlig heltids- og deltidsansatte fra ukedagene, sier Jordfald.

Fredag sendte regjeringen forslaget om søndagsåpne butikker ut på høring.

(NTB)