Fag, ikke frukt

Høyre vil ha matte framfor mat i skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var det Høyres tur til å oppsummere stortingssesjonen. Den foregikk i et klasserom på Vahl skole, en sentrumsskole på Oslos østkant. Der ble vi tatt imot av partileder Erna Solberg i full gang med å skjære opp epler og appelsiner i fine båter, mens partiets skolepolitiske talskvinne, Ine Eriksen Søreide, skrev viktige ting på tavla. De to nestlederne Per-Kristian Foss og Jan Tore Sanner gikk stort sett bare i veien med hendene i lomma mens de ventet på beskjed fra mor om hva de skulle gjøre. Men Foss viste privat initiativ og skrev LA STÅ med store myndige bokstaver over Søreides tekst. Etterpå fikk de to mannfolka i oppgave å dele ut matpakker som Høyreledelsen egenhendig hadde smurt på morran, om vi forsto det riktig.

Dagens tema var klart. Dette skulle handle om skole. I de tidlige nyhetssendingene på radio hadde vi jo hørt at Høyres skolebyråd i Oslo, Torger Ødegaard, mener at skoleferien bør bli kortere og skoleåret lengre. Men det nevnte ikke Høyre-ledelsen med ett ord før de fikk direkte spørsmål om Ødegaards utspill. Ønsker Høyre å forlenge det obligatoriske skoleåret? Det virker ikke slik. Ifølge Erna Solberg skulle Ødegaards hovedbudskap oppfattes mer som en markering av den frivillige sommerskolen i Oslo som startet i går, og hvor 6000 elever deltar. – Et kjempegodt tiltak som vi gjerne ser at også andre kommuner starter, sa Erna Solberg.

Før vi kom så langt hadde hun oppsummert stortingssesjonen med å si at det har vært en god vår for Høyre og at partiet ser med stor optimisme på kommunevalget. Høyre har ifølge Solberg kunnet glede seg over flere gode kommunemålinger både på nivå med forrige kommunevalg (ca. 18 prosent) og bedre. _|Målet er å få samme oppslutning som sist, og det er innen rekkevidde, sa hun og virket ikke det minste bekymret.

Men det bør hun vel strengt tatt være. Så seint som foran Høyres landsmøte i mai sa flere sentrale Høyrekilder til både Dagbladet og andre at kommunevalget blir vinn eller forsvinn for Erna Solberg. Gjør Høyre et like dårlig kommunevalg som i 2003, vil ikke Solberg ha noen sjanse til å overleve.

For de 18 prosentene Høyre fikk i 2003 må ses på bakgrunn av at det var en tilbakegang på 3,3 prosentpoeng sammenliknet med kommunevalget i 1999 da Høyre fikk 21,4 prosent. Resultatet utløste ikke akkurat jubelrop i Høyrekretser. For ikke å snakke om det elendige stortingsvalget i 2005 som ga Høyre 14,1 prosent oppslutning. Og hva hvis Frp går hen og blir større enn Høyre ved kommunevalget? Kanskje mye større til og med? Erna Solberg bør snu denne trenden sammen med nestlederne

Jan Tore Sanner og Per-Kristian Foss som trolig også sitter løst hvis valget går skeis.

Så endelig, til hovedbudskapet: Høyre synes regjeringens satsing på heldagsskole er stusslige greier, og går inn for mer kunnskap i skolen gjennom bl.a. en heldags kunnskapsskole med mer fag og fysisk fostring, flinkere lærere, kompetent skoleledelse, mer kunnskap i ungdomsskolen og mer åpenhet fordi vi trenger kunnskap om skolen for å få kunnskap i skolen, som det sto i papiret vi fikk. Dette i motsetning til regjeringen som snakker om kunnskap, men som – når det skal prioriteres – foreslår mer frukt og ikke mer fag. Høyres svar er matte framfor mat.