KRITISKE: Fagfolk bak "sjokkrapporten" stiller spørsmål om hvorfor ikke sykehusledelsen lot dem forklare hvordan tallene skulle leses. - Med slike tall er vi pliktige å melde fra til myndighetene, svarer fagdirektør. Foto: Anita Arntzen
KRITISKE: Fagfolk bak "sjokkrapporten" stiller spørsmål om hvorfor ikke sykehusledelsen lot dem forklare hvordan tallene skulle leses. - Med slike tall er vi pliktige å melde fra til myndighetene, svarer fagdirektør. Foto: Anita ArntzenVis mer

Fagdirektør: - Tallene var så alvorlige at de var meldepliktige overfor helsemyndighetene

Fagfolkene bak rapporten ved Kongsvinger sykehus mener dødstallene er "grovt misbrukt" av sykehusledelsen. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sykehuset Innlandet HF har utført en mortalitetsanalyse på «50 siste dødsfall» på to av sine sykehus. I 2014 rapporterte Elverum-Hamar at 21 av 50 dødsfall kunne ha vært forebygget.

I vår utførte Kongsvinger sykehus den samme overlevingsanalysen etter at fylkeslegen påpekte flere systemfeil i en rekke tilsynssaker.

Analysen viste at i underkant av 60 prosent av dødsfallene kunne vært forebygget. Sykehuset Innlandet satte da i gang en rekke strakstiltak for å rette opp feil.

Legene på Kongsvinger sykehus går nå sterkt ut mot hvordan tallene ble fremstilt til fylkeslegen:

- Denne analysen stemmer overhodet ikke med virkeligheten. Alle jeg har snakka med støtter opp forklaring til de som faktisk utførte undersøkelsen, sier overlege Jon Arne Sparby.

STØTTER: - Denne analysen stemmer ikke med virkeligheten. Alle leger jeg har snakket med er enige med leserinnlegget til Tangen og Eggers, sier overlege ved Kongsvinger sykehus, Jon Arne Sparby. Foto: Anita Arntzen. 
STØTTER: - Denne analysen stemmer ikke med virkeligheten. Alle leger jeg har snakket med er enige med leserinnlegget til Tangen og Eggers, sier overlege ved Kongsvinger sykehus, Jon Arne Sparby. Foto: Anita Arntzen.  Vis mer

Sparby gikk selv hardt ut mot analysen, og fortalte at både pasienter og ansatte mistet nattesøvnen på grunn av resultatene.

Vurdert svært alvorlig

- Funnene av analysen vurderte jeg som så alvorlige at jeg ba Fylkesmannen om råd om veien videre, sier fagdirektør ved Sykehuset Innlandet, Toril Kolås.

Hun understreker at funnene i seg selv er meldepliktige overfor helsemyndighetene og at dette var ikke gjort da hun mottok analysen.

- Derfor ba jeg om råd og vi har nå fått oppfølgingsbrevet fra Fylkesmannen og redegjort for de tiltak som skal iverksettes. Sykehusledelsen ble informert om at fylkesmannen ville bli underrettet. Det pågår nå flere møter internt og med politikere i regionen, sier Kolås.

Kritiserer egen analyse

Lege i spesialisering Helle Tangen og intensivsykepleier Erik Eggers er to av dem som sto bak av analysen i Kongsvinger. I ett leserinnlegg, publisert i Dagbladet 29. juli, skriver de at metoden bak analysen er grovt misbrukt.

Spesialistlege Tangen har ikke ønsket å bli intervjuet, men får sterk støtte fra overlege Sparby og andre kolleger ved sykehuset.

I leserinnlegget skriver Tangen og Eggers at de fikk beskjed om at lista for det som skulle stemples «forebyggbart», skulle være lav.

«Tidvis gå imot nasjonale føringer for bruk av ressurser. Fordi hvis vi definerte et dødsfall som forebyggbart, fikk vi muligheten til å gå dypere inn i pasienthistorien.»

De påpeker også at tallene blir framstilt som en sannhet, noe de slett ikke er.

« ... vi tar også sannheten alvorlig. Og dette er ikke sannheten. Man har intet belegg for å hevde at dette er sannheten. Og det kommer fra oss, som selv er medlemmer i gruppen og har vært med på hele prosessen.»

Usikre tall

Analysegruppa fikk deretter beskjed om at resultatene av analysen skulle presenteres i et foredrag for ledelsen. Gruppa var selv svært opptatt av å forklare usikkerheten bak tallene, men resultatet ble sendt direkte til fagdirektør i Sykehuset Innlandet uten beskrivelsen av framgangsmetode.

«Dette ble så sendt direkte til fylkeslegen. Uten at vi visste om det. Uten at vi kunne legge til hvor usikre resultatene var» skriver spesialisten og intensivsykepleieren.

Fagdirektør Kolås sier hun har forståelse for at analysen har skapt debatt, og på spørsmål om hvorfor hun tror legene går hardt ut mot egen analyse, svarer hun slik:

- At dette har skapt debatt er helt forståelig. Kvalitet i sykehus er viktig. At vi har åpne organisasjoner, gjør at mediene viser stor interesse for resultater som først og fremst er ment for intern forbedring.