Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fagereng erklærte seg ikke skyldig

BERGEN (NTB): Tidligere rådmann Ragnar Fagereng erklærte seg ikke skyldig da ankesaken mot ham startet i Gulating lagmannsrett i dag. Ingen meddommere ble erklært inhabile, på tross av krav fra forsvarerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere bergensrådmannen ble dømt til fem måneders fengsel for forsikringsbedrageri og falske politianmeldelser i Bergen byrett i februar i fjor. Fagereng anket saken på stedet. Han sa opp sin stilling som rådmann i Bergen samme dag som byrettens dom forelå. For tiden er han uten arbeid og inntekt, opplyste han i retten.

Høyesterettsadvokat Hans Bendiksby, som er forsvarer for Ragnar Fagerengs medtiltalte kone, viste til striden mellom politimester Rolf B. Wegner og ansatte i Bergen politidistrikt og krevde at dommere som var i slekt med eller hadde nær sosial omgang med ansatte i politiet i Bergen, måtte erklæres inhabile.

«Kammerspill»

Forsvarerne krevde også at dommere som hadde lest boka «Kammerspill», om politimester Rolf B. Wegners rolle og handlemåte i Fagereng-saken, måtte erklæres inhabile. Ragnar Fagerengs forsvarer, advokat Helge Wesenberg, sa at boka ikke er objektiv og at den inneholder hemmelige etterforskningsdokumenter som en dommer ikke bør kjenne til på forhånd.

Wesenberg sa at ansatte i politiet i Bergen er svært bekymret for at Ragnar Fagereng kan bli frikjent i lagmannsretten, fordi det ville bety en oppreisning for Wegner.

Begge kravene fra forsvarerne om inhabilitet ble avvist av lagmannsretten.

Tiltale-punktene

Aktor, førstestatsadvokat Walter Wangberg, gikk i sitt innledningsforedrag gjennom de enkelte punkter i tiltalen mot ekteparet Fagereng. Tiltalen er i det vesentlige lik tiltalen som ble lagt fram i byretten. Den omfatter forsikringsbedrageri og politianmeldelse av innbrudd, branntilløp og skadeverk i parets enebolig i Bergen og av et overfall mot fru Fagereng.

I tillegg er fru Fagereng tiltalt for flere forhold som har sammenheng med mangeårige medikamentmisbruk.

Påtalemyndigheten mener at de hendelser som er politianmeldt ikke har funnet sted, men at de er utført enten av fru Fagereng alene eller sammen med Ragnar Fagereng og at han i alle fall har visst om at politianmeldelsene ikke var reelle og at han bidro til å mislede politiet, sa Wangberg.

Høsten 94 og 95

Politianmeldelsene i tiltalen skriver seg fra høsten 1994 og høsten 1995. Ingen ble mistenkt i saken, men fra desember 1995 fikk politiet en gryende mistanke om at ekteparet Fagereng selv stod bak. En etterforskningsgruppe ble opprettet og det ble besluttet å ransake parets bolig. Da fant politiet sølvtøy og smykker som var meldt stjålet under et anmeldt innbrudd i november samme år.

Det er avsatt åtte uker til lagmannsrettens behandling av ankesaken.

<B>SLITEN:</B> Tidligere rådmann Ragnar Fagereng hevder hardnakket at han er uskyldig. Her ankommer han retten i ankesaken som startet i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!