Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fagforbundet: - Aleris straffer våre medlemmer

Dagbladet har tidligere skrevet om 17 konsulenter som går til sak mot Aleris for brudd på arbeidsmiljøloven. Nå forteller flere av dem at de blir skjøvet ut av selskapet. - En tydelig straffereaksjon, mener Mette Nord i Fagforbundet.

REAGERER: Fagforbundet representerer nå 20 saksøkere mot Aleris Ungplan & BOI. Flere av dem har blitt skjøvet ut i etterkant av Dagbladets dekning, mener Fagforbundets leder Mette Nord. Foto: Siv Seglem / Dagbladet.
REAGERER: Fagforbundet representerer nå 20 saksøkere mot Aleris Ungplan & BOI. Flere av dem har blitt skjøvet ut i etterkant av Dagbladets dekning, mener Fagforbundets leder Mette Nord. Foto: Siv Seglem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere av saksøkerne i Fagforbundets tvist med Aleris, som nå har vokst til å omfatte 20 konsulenter, jobber fremdeles for selskapet. Nå forteller flere av dem at Aleris har begynt å skyve dem ut etter at Dagbladet først omtalte saken.

Én konsulent som fremdeles er i jobb for selskapet, bekrefter at vedkommende ble tatt av vaktlistene etter at det ble kjent at navnet til vedkommende sto på lista over saksøkere.

- En i Aleris-ledelsen som tidligere var regiondirektør, ringte og ba boleder fjerne oss fra turnus, sier vedkommende til Dagbladet.

- Hvordan fikk du vite det?

- Jeg fikk beskjed av boleder, sier vedkommende.

Les alle Dagbladets saker om Aleris-saken her.

Kalt inn til møte

De 20 konsulentene som går til sak, har jobbet for Aleris Ungplan & BOI i forskjellige omsorgstiltak. De har hatt kontrakt som selvstendig næringsdrivende oppdragstakere, men mener de har krav på ansettelse fordi de gjorde fast arbeid for selskapet. De krever også erstatning for manglende utbetaling av feriepenger og overtidsbetaling, som man i utgangspunktet ikke får som oppdragstaker.

En annen konsulent som også går til sak, bekrefter til Dagbladet at vedkommende nylig har blitt kalt inn til et møte hvor temaet skal være avslutning av kontrakten. Ifølge konsulenten, viser Aleris til et punkt i kontrakten om at begge parter kan si den opp med én måneds frist.

Fagforbundet, Kompetansesenteret for Østlandet, hevder at flere av saksøkerne de representerer, har opplevd lignende ting den siste tiden:

  • Én ble innkalt til møte fordi Aleris ville si opp avtalen hans, til tross for at de nylig hadde fornyet avtalen.
  • Én fikk en e-post med beskjed om at det ikke var behov for ham lenger. Etterpå hørte han fra kolleger at vaktene hans var tatt over av innleid personell fra et bemanningsbyrå.
  • Én som tidligere hadde jobbet fullt, fikk plutselig langt færre vakter enn vanlig.
  • Én har blitt satt opp på en turnus som er vanskelig å kombinere med andre forpliktelser. Han må møte opp på ugunstige tidspunkter, jobbe korte dager og må jobbe kveld tre av fire fredager.
  • Én er informert om at han vil bli flyttet til et annet tiltak.

Nord: - En tydelig straffereaksjon

Fagforbundets leder Mette Nord mener det er dramatisk for dem det gjelder.

- Det å miste timer og få håpløse turnuser som ikke er gjennomførbare, er en veldig tydelig straffereaksjon på at man har satt fingeren på et forhold Aleris ikke liker, sier hun til Dagbladet.

Hun mener det er påfallende at endringene for konsulentene kommer kort tid etter Dagbladet satte søkelyset på saken.

- Det bare bekrefter at de ansattes vern ikke eksisterer under denne typen kontrakter. Det er en ubalanse i styrkeforhold når man er selvstendig næringsdrivende heller enn ansatt, og man varsler om kritikkverdige forhold, sier hun.

Direktør Erik Sandøy i Aleris Omsorg ønsker ikke å kommentere de konkrete påstandene, men sier Aleris er trygg på arbeidet de har lagt ned for å redusere andelen konsulenter innen psykisk omsorg.

- Vi registrerer at Fagforbundet og Mette Nord fortsetter å forhåndsprosedere en sak som avventer behandling i rettssystemet, i media, og at Dagbladet fortsetter å videreformidle dette. Vi ønsker ikke å forhåndsprosedere saken i media, og ser fram til å få saken behandlet i rettssystemet, skriver Sandøy i en e-post til Dagbladet.

Konsulent: - De latterliggjorde Fagforbundet

Etter Dagbladets sak om konsulentenes søksmål mot Aleris, skal alle konsulenter i østlandsområdet ha fått en invitasjon til et informasjonsmøte. Her stilte angivelig regiondirektør Svein Arne Rosland, regiondirektør Halvor Onarheim og HR-direktør Hanne Løvli fra Aleris Omsorg.

- De latterliggjorde Fagforbundet og framstilte de 20 konsulentene som har gått til sak som dumme. De sa at alle andre måtte bare slappe av, og at de tross alt hadde 220 LO-medlemmer som var ansatt, sier en tredje konsulent som var på møtet, til Dagbladet.

De tre fra ledelsen skal ha avvist å kommentere spørsmål om overtidsbetaling og andre konkrete påstander Dagbladet omtalte fra søksmålet.

- Én på møtet reiste seg og spurte om de ikke bare kunne fjerne de som hadde saksøkt. Hun sa at hun ikke følte at hun kunne stole på kollegene lenger. Da svarte Rosland at "Det er noe vi jobber med konkret hver dag, og mer enn det kan jeg ikke si nå", sier konsulenten.

Sandøy bekrefter at det ble holdt et informasjonsmøte for Aleris' medarbeidere, men vil ikke kommentere hva som ble sagt.

- Det er helt naturlig å ha et slikt møte som en del av vårt løpende arbeid med å opprettholde det gode arbeidsmiljøet vi mener vi har. Videre gjør selvsagt verken jeg eller øvrig ledelse narr av våre medarbeidere. Vårt hovedfokus nå er våre brukere, våre medarbeidere og vårt arbeidsmiljø, skriver Sandøy.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!