KRAV FØR VALGET: Geir Mosti i Fagforbundets ledelse har krav til Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg før kommunevalget neste år. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.
KRAV FØR VALGET: Geir Mosti i Fagforbundets ledelse har krav til Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg før kommunevalget neste år. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.Vis mer

Fagforbundet krever at Jens forbyr kommunene å sette ut drift på anbud

Et år før kommunevalget krever Fagforbundet at regjeringen tar full kontroll over kommunenes anbudspolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Med et år igjen til kommunevalget kommer Fagforbundet med sitt første klare krav til de rødgrønne og Jens Stoltenberg: Å hindre norske kommuner i å sette oppgaver som sykehjemsdrift, renhold og søppelhåndtering ut på anbud til private selskaper.

Vil styre kommunene - Regjeringa må instruere kommunene til å rekommunalisere en rekke kjerneoppgaver, sier Geir Mosti, nestleder og Jan Davidsens høyre hånd i Fagforbundet.

Davidsen sitter også som sentralstyremedlem i Arbeidpartiet.

- Vi kommer til å spille inn dette i Ap sitt programarbeid i forkant av kommunevalget, sier nestleder Mosti, som håper at neste års valg blir et valg med «sosial dumping» som fanesak.

Mosti mener blant annet Dagbladets avsløringer om sosial dumping i renholdsbransjen og Arbeidstilsynets gransking av søppeltømmerselskapet RenoNorden, som har kontrakter i 98 kommuner og deleies av staten, viser behov for at kommunene tar hånd om  tjenestene.

- Mange av Norges 430  kommuner som anbudsutsetter tjenester tror at de har vanntette kontrakter med selskapene, men ofte opplever at det er for dårlig oversikt, sier Mosti.

- De siste årene er det også bygd opp et stort og kostbart byråkrati for kontroll innenfor kommunesektoren. En rekke interkommunale selskaper gjør også at situasjonen blir uoversiktlig og de svakteste, arbeiderne med de dårligste kontraktene og lønningene rammes, sier Mosti.

Flere verktøy For å tvinge kommunene til å slutte med anbud innenfor det Fagforbundet mener er «kjerneområder» ber Mosti regjeringen ta i bruk kommuneloven, hovedavtaler og fylkesmennene.

- Fylkesmennene kan gå på banen for å kontrollere og følge opp rekommunalisering av kjerneområder i kommunene, sier Mosti.

Fagforbundtoppen mener arbeidstakere som er medlemmer i forbundet har fått en forbedring av regelverket som skal motvirke sosial dumping under de rødgrønne, men at regjeringen har fått alt for lite igjen for papirarbeidet.

- Når man ikke ser at det hjelper lokalt på arbeidsplassen, så holder det ikke allikvel. Regjeringen kan ikke bare holde på å snakke og snakke og snakke. Nå har også flere offentlige institusjoner blitt tatt på at de ansetter folk som er utsatt for sosial dumping, det viser alvorligheten i problemet, sier fagforeningstoppen.

Ordfører-ja til anbud Kravet fra Fagforbundet står i kontrast til en meningsmåling nylig gjennomført på oppdrag fra NHO, der tre av fire ordførere sier det finnes fordeler ved å åpne for konkurranse, ifølge Dagsavisen.

Både røde og og blå ordførere kjøper langt mer tjenester fra private i dag, enn før de rødgrønne vant sitt første valg i 2005, skriver avisa.

Professor i kommuneøkonomi Bjarne Jensen mener allikevel Fagforbundets forslag er mulig å gjennomføre.

Kan slippe anbud - Så lenge som kommunen driver kjernevirksomhet i egen regi, altså i eget foretak eller interkommunalt, så må ikke tjenesten konkurranseutsettes, sier Jensen.

- Stortingets flertall kan lovregulere at kommunen selv må yte tjenestene. EØS-reglene om anbudsutsetting omfatter ikke tilbud i egen regi, når for eksempel kommunen driver skoler eller sykehjem selv, sier Jensen.

I SENTRALSTYRET: Fagforbundet-leder Jan Davidsen sitter i Arbeiderpartiet sitt sentralstyre, her fra et møte i 2008. Statsminister Jens Stoltenberg til høyre. Foto: Jacques Hvistendal / Dagbladet
I SENTRALSTYRET: Fagforbundet-leder Jan Davidsen sitter i Arbeiderpartiet sitt sentralstyre, her fra et møte i 2008. Statsminister Jens Stoltenberg til høyre. Foto: Jacques Hvistendal / Dagbladet Vis mer