Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pensjonsforhandlinger

Fagforening advarer om storstreik etter pensjonsutspill fra NHO: - Nok er nok!

- Det er faktisk min oppgave å minne om dette, sier Skogen Lund etter pensjonsutspillet som satt sinnene i kok. Unio ber NHO-sjefen passe sine egne saker.

LUFTET MENINGER: Men i Unio falt Kristin Skogen Lunds synspunkter om offentlig pensjon i dårlig jord. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LUFTET MENINGER: Men i Unio falt Kristin Skogen Lunds synspunkter om offentlig pensjon i dårlig jord. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Temperturen øker i pensjonsforhandlingene. Ragnhild Lied, leder i fagforeningen Unio, kommer fredag med ramsalt kritikk av NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

- Nå må Skogen Lund snart forstå at hun ikke er part i forhandlingene som angår oss i offentlig sektor. Skogen Lunds ansvar er det private. Når hun holder på sånn, så øker hun streikefaren. Hun må holde fingrene av fatet, sier Lied til Dagbladet.

Bakgrunnen for kritikken er Skogen Lunds motstand mot pensjonskravene i offentlig sektor: LO og Unio har begge flagget krav om andre, og bedre, pensjonsvilkår i det offentlig enn i det private, noe Skogen Lund misliker.

- Problemet er at de offentlig ansatte ønsker seg langt bedre pensjonsvilkår enn privat sektor ser seg tjent med å ha. Det er urimelig og noe vi må få en slutt på det. Jeg opplever at offentlig sektor krever særordninger som det ikke er noen grunn til at de skal ha, sa Skogen Lund til Dagbladet tidligere denne uka.

- Nok er nok!

Som NHO-sjef er det privat sektor Skogen Lund er direkte involvert med, og Ragnhild Lied mener Skogen Lund bør passe sine egne saker.

- Det er krevende nok å finne en løsning for 800 000 ansatte i offentlig sektor. Nå forsøker altså Skogen Lund å diktere vilkårene i andres pensjonsforhandlinger. Det er ikke første gang vi ser dette fra NHO, og det er dårlig forhandlingsskikk. Nok er nok, sier Lied.

Tidligere denne uka var blant andre LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik krystallklar på at AFP-vilkårene fra privat sektor ikke er godt nok for det offentlige når deres AFP-ordning nå skal fornyes i pensjonsforhandlingene.

IRRITERT PÅ NHO: Unio-leder Ragnhild Lied ber Skogen Lund ligge unna. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
IRRITERT PÅ NHO: Unio-leder Ragnhild Lied ber Skogen Lund ligge unna. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- En rapport har vist at den har ganske store hull. Vårt mål er gode pensjonsordninger i offentlig sektor, da kan vi ikke ta inn de samme utfordringene som er i den private ordningen, sa LO-toppen.

Vil ikke ha AFP-kopi

Rapporten Følsvik sikter til viser at én av fire arbeidstakere i privat sektor faller utenfor AFP i løpet av arbeidslivet på grunn av sykdom eller oppsigelse sent i karrieren.

Ragnhild Lied i Unio er derfor hjertens enig med sin LO-kollega.

- Poenget er at offentlig og privat sektor har ulik arbeidstakermasse, ulik utdanningsbakgrunn og flere kvinner. Ofte har ansatte i offentlig sektor lavere lønn også. Vi har altså helt særegne utfordringer som ikke Kristin Skogen Lund kjenner til. Og i sum er det klart at vi ikke kan kopiere AFP-ordningen fra privat sektor, sier hun.

Blant andre har Erna Solberg tatt til orde for å bygge ned skillene mellom pensjonsvilkårene i privat og offentlig sektor. Det vil øke mobiliteten mellom de to, mener statsministeren. Samtidig har Høyre-lederen tatt til orde for at offentlig sektor må bli en mer attraktiv arbeidsplass for morgendagens arbeidstakere.

- Offentlig sektor kan ikke ha en AFP som bare kopierer den privat sektor ser seg tjent med. Og vi skal i alle fall gå inn for en AFP-ordning som ikke gjør annet enn å tilfredstille Kristin Skogen Lund, sier Ragnhild Lied i Unio.

- Min oppgave

- Dette er skivebom fra Ragnhild Lied. Det er faktisk min oppgave å minne om dette. Vi sitter alle i vanskelige pensjonsforhandlinger for tiden. Lønnskostnadene per timeverk er nå høyere i offentlig sektor enn i privat, så det argumentet er det ikke hold i, svarer Kristin Skogen Lund på kritikken.

Onsdag denne uka møttes partene i arbeidslivet til pensjonsforhandlinger. Det er første gang på to år at de forsøker å komme til enighet, og flere ganger de siste åra har forhandlingene strandet. Offentlig sektor krever blant annet bedre AFP og bedre pensjon for dagens unge arbeidstakere. I privat sektor ønsker NHO en AFP som sørge for at færre faller utenfor.

- Poenget er at pensjonsordningene i privat og offentlig sektor må stå i samsvar med hverandre. Pensjonsreformens insentiver til å stå lengre i arbeid må følges opp, og det må legges til rette for mobilitet mellom sektorene. Pensjonsordningene i privat sektor må være normdannende for offentlig sektor. Det er ingen gode argumenter for at offentlig sektor skal holde seg med pensjonsordninger som er dyrere enn det privat kan ta seg råd til, legger NHO-sjefen til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!