Fagforening tordner: - 185 lovbrudd ved Stordalen-hotell på ei uke

- Her er det elendige forhold, på et prosjekt som bygges av en av Norges rikeste menn.

ØNSKER FORBUD: Budskapet på demonstrantenes plakater var tydelig: «Forby bemanningsbransjen». Video: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Neste måned åpner Petter Stordalen et «splitter nytt hotell» midt i Oslo sentrum. Hotellkjeden Clarion beskriver det nye hotellet, The Hub, som et møtepunkt for «lærerike øyeblikk og herlige opplevelser».

- Målet i Nordic Choice Hotels er Nordens beste og mest inkluderende arbeidsmiljø, sa Stordalen til Hotellmagasinet i september i fjor.

FÅR KRITIKK: Om tre uker åpner Petter Stordalens giganthotell The Hub i Oslo sentrum. En rapport utarbeidet av Rørleggernes fagforening, fant 185 lovbrudd på byggeplassen i løpet av ei uke i februar. Foto: Bjørn Langsem
FÅR KRITIKK: Om tre uker åpner Petter Stordalens giganthotell The Hub i Oslo sentrum. En rapport utarbeidet av Rørleggernes fagforening, fant 185 lovbrudd på byggeplassen i løpet av ei uke i februar. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Det er ikke nødvendigvis beskrivelser alle arbeiderne som jobber med å bygge The Hub går med på.

- 185 lovbrudd

Torsdag arrangerte flere fagforeninger en aksjon utenfor hotellet, for å demonstrere mot det de mener er brudd på arbeidsmiljøloven.

- Vi har kartlagt arbeidsforholdene og bemanningen på plassen, og mener å ha funnet 185 lovbrudd, sier Joachim Espe, leder i Rørleggernes fagforening, til Dagbladet.

I all hovedsak dreier det seg om bedrifter som leier inn arbeidskraft uten at det finnes noen tariffavtale, eller som ikke har forhandlet med tillitsvalgte i fagforeningene før ansettelse, hevder Espe.

- Av 500 som jobber på plassen, så er i underkant av 200 personer innleid fra forskjellige bemanningsbyråer. Flere av dem som leier inn eier også selv bemanningsbyrået de leier inn fra, hevder han videre.

DEMONSTRERTE: Petter Vellesen i Oslo Bygningsarbeiderforening var blant talerne under torsdagens demonstrasjon. Foto: Nina Hansen
DEMONSTRERTE: Petter Vellesen i Oslo Bygningsarbeiderforening var blant talerne under torsdagens demonstrasjon. Foto: Nina Hansen Vis mer

Ny lov

Rørleggernes fagforening viser til endringer i arbeidsmiljøloven som trådte i kraft fra 1. januar i år.

Arbeidsmiljøloven §14.12.2 krever i den nye loven tariffavtale med innstillingsrett. I tillegg skal det være avtale med tillitsvalgte med protokoll med tidsbegrenset innleie, skriver Fellesforbundet i en rapport fra byggeplassbesøk ved The Hub.

STORBYGG: Flere fagforeninger reagerer sterkt på flere forhold ved byggingen av Clarion Hotel The Hub i Oslo sentrum. Foto: Espen Bratlie / Samfoto / NTB Scanpix
STORBYGG: Flere fagforeninger reagerer sterkt på flere forhold ved byggingen av Clarion Hotel The Hub i Oslo sentrum. Foto: Espen Bratlie / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer

I rapporten, som er utarbeidet Rørleggernes fagforening, skriver de at det totalt -dreier seg om 185 lovbrudd i uke seks i år:

Det fordeler seg på det de mener er 65 lovbrudd av firmaer som opererer uten noen form for tariffavtaler, og 120 lovbrudd som omhandler manglende avtale og protokoller fra tariffbedrifter.

Samtidig som fagforeningen presenterte sin rapport, er Clarion-eier Stordalen torsdag ute med ny promotering av giganthotellet midt i Oslo sentrum på sosiale medier.

På Instagram promoterer han for åpningen av « Norges råeste hotel (sic!)» med en nabolagskonsert med «fantastiske artister» og nettkjendis Vegard Harm 7. mars i år. Samme dag skal Stordalen selv holde frokost- og lunsjforedrag på hotellet.

- Ikke unikt

Byggherre for prosjektet er Stordalen-eide Clarion, mens hovedentreprenør er Betonmast. De er blant Norges største byggentreprenører, men driver prosjektet uten egne bygningsarbeidere.

- Så langt har vi brakt på det rene at det mangler nødvendige avtaler med tillitsvalgte i fem tilfeller av innleie hos våre underentreprenører. Det ser vi alvorlig på, og vi gjør nå det vi kan for å rydde opp i forholdene. Videre har vi i dag tatt et bransjeinitiativ sammen med Fellesforbundet og BNL for sammen å løse utfordringene knyttet til innleie fra bemanningsselskaper. Vi ser fram til å ta aktiv del i dette arbeidet for å sikre at bransjen etterlever intensjonene i de nye reglene vedtatt av Stortinget, sier kommunikasjonsdirektør Per Anders Muri i Betonmast til Dagbladet.

LUNSJPAUSE: Flere av bygningsarbeiderne ved The Hub brukte lunsjpausen sin på å få med seg demonstrasjonen utenfor hotellet som åpnes neste måned. Foto: Nina Hansen
LUNSJPAUSE: Flere av bygningsarbeiderne ved The Hub brukte lunsjpausen sin på å få med seg demonstrasjonen utenfor hotellet som åpnes neste måned. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Glad ingen har mistet livet

Joachim Espe, leder i Rørleggernes fagforening, sier at dette ikke er en unik situasjon for akkurat dette prosjektet.

- Nei, dessverre ikke. Det vil si at omfanget og bruddet på reglene ikke er unikt, men det har vært ekstremt dårlige HMS- og brakkeforhold på byggeplassen. Det var flere av demonstrantene som ga uttrykk for at det var verre enn ryktene, og folk er glad for at ingen har mistet livet i forbindelse med prosjektet.

- Her er det elendige forhold, på et prosjekt som bygges av en av Norges rikeste menn, sier fagforeningslederen.

Betonmast sier de ikke har hatt noen alvorlige ulykker på byggeplassen.

- Det er en beskrivelse vi overhodet ikke kjenner oss igjen i. På dette prosjektet har vi ikke hatt noen alvorlige ulykker. Vi har hatt til sammen tre skader med fravær. Vi har hatt uanmeldt tilsyn fra Arbeidstilsynet ved tre anledninger, uten at det har resultert i pålegg for Betonmast, sier kommunikasjonsdirektør Muri.

- Etisk og moralsk ansvar

Espe i fagforeningen mener at Stordalen og hans hotellkjede har et ansvar som byggherre.

- Han er byggherre. Selv om han sikkert har sikret seg juridisk, mener vi at han bør ha et moralsk og etisk ansvar for hvordan vilkårene er på byggeplassen. At hotellet oppføres på en byggeplass hvor det forekommer lovbrudd, elendige brakkeforhold og brudd på HMS-reglene, er noe han åpenbart bør ha en mening om, sier Espe.

Prosjektansvarlig fra byggherren Clarion, Randi Dahl, sier at de har bedt entreprenøren om å foreta en grundig gjennomgang av forholdene på byggeplassen.

- Betonmast er entreprenør og ansvarlig for utbyggingen som har pågått i over to år, og i løpet av denne perioden har det ikke forekommet avvik.

- Da vi ble gjort oppmerksom på saken, ba vi Betonmast om å foreta en grundig gjennomgang av de faktiske forhold hos dem og deres underleverandører, for å se hvorvidt det som hevdes stemmer med virkeligheten. Som byggherre har vi fulgt opp i henhold til Byggherreforskriften, hvilket blant annet innebærer å utføre påseplikt i tråd med forskriftskrav, sier Dahl til Dagbladet.

- Vi har nulltoleranse for avvik i kontrakts- og arbeidsmiljøforhold, og våre etiske retningslinjer ligger til grunn for entreprenøravtalen med Betonmast, og alle andre firmaer som har leveranser til prosjektet, sier hun.

- Tar grep

Også Betonmast sier at de nå tar grep for å rydde opp i forholdene.

- Det er et arbeidsgiveransvar (bemanningsbyråene) å sørge for at utleie foregår etter gjeldende regelverk. Så er det bedriften som leier inn sitt ansvar å sørge for at innleieforholdet er i henhold til regelverket. Når det er sagt har Betonmast som totalentreprenør en klar holdning og forventning til at alle forhold ved våre byggeplasser skal foregå i henhold til lover og regler. Derfor tar vi nå grep for å rydde opp i de avdekkede forholdene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer