Fagforeninger frustrerte over politiets kamp

Selv om de sier noe annet utad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landets fagforeninger ytret høylytt støtte til politiets streik torsdag. Men bak kulissene er frykten stor for at politiets omstridte lønnskamp vil ramme andre yrkesgrupper.

Politifolk over hele landet gikk torsdag til halvannen times politisk streik etter at regjeringen tvang på dem en forskrift om unntak fra hvilebestemmelsene.

Alle de store fagforeningene var raskt ute med å erklære støtte til politiet.

— Regjeringens handlingsmåte er uakseptabel, erklærte både LO, YS, Akademikerne og Parat.

Men bakom støtteerklæringene ulmer det både en frustrasjon over politiets omstridte lønnskamp og en frykt for hva avgjørelsen kan bety for andre grupper.

— Det finnes nok noen som mener at politiet selv har satt seg i denne klemma og at dette nå kan gå ut over noen andre, sier leder i LO Stat, Morten Øye, til NTB.


Hardt mot hardt

Øye sier det finnes en oppfatningen om at politiets mange omstridte lønnsaksjoner det siste året har skremt regjeringen til å møte politiet hardt mot hardt.

— Jeg tror regjeringen er redd for at de kan stå uten fungerende politi 1. juni, og det kan ikke en regjering tillate.

Han viser til at politiets fagforeninger har truet med å ikke lenger gi dispensasjoner i forhold til hviletid hvis de ikke får gjennom sine lønnskrav.

— Dette har nok av noen blitt oppfattet som utpressing, sier Øye, som samtidig understreker at det ikke rettferdiggjør regjeringens beslutning denne uken.

— De hadde hatt tid til å forhandle før de gikk til et eventuelt så dramatisk skritt. Det vi er redd for, er rett og slett presedensen dette skaper, sier Øye.

Frykter for barnevernet
LO Stat er blant annet bekymret for hvordan beslutningen vil slå ut når barnevernsansatte skal reforhandle sine dispensasjoner fra arbeidsmiljøloven neste gang.

Barnevernsansatte har en såkalt medlever-ordning som innebærer at de ansatte må bo sammen med pasientene i ukevis i strekk. De ansatte har så langt ikke ønsket å få unntakene regulert i forskrift. Øye frykter at de vil bli møtt med krav om dette neste gang, med henvisning til politiet.

Hva nå?
Han tror ikke politiet har så stort spillerom i den situasjonen som har oppstått og tviler på at regjeringen vil snu i saken.

— Spørsmålet er hvilken strategi de nå vil legge i tariffoppgjøret 1. mai. De kan også nekte å jobbe overtid utover bestemmelsene i arbeidsmiljøloven, men de kan ikke stoppe forskriften som sådan, den er de nødt til å jobbe etter, sier han.

På spørsmål om hvorfor de ulike fagorganisasjonene utad kunne uttrykke slik massiv støtte til politiet, samtidig som irritasjonen og frustrasjonen er stor internt, svarer Øye slik.

— Jeg tror de aller fleste som har uttrykt støtte, har gjort det på prinsipielt grunnlag. Vi har ikke uttalt oss om kravene til politiet. Personlig vet jeg ikke om jeg ville hatt sympati for kravene en gang, jeg kjenner ikke til dem, sier han.

(NTB)