Skaffer president Obama trøbbel:

Fagforeninger saksøker Obama-administrasjonen for å ha gitt Norwegian flytillatelse

I møte med Dagbladet tar Norwegian-sjef Bjørn Kjos det hele med et skuldertrekk.

OMSTRIDT: En omstridt flytillatelse til Bjørn Kjos' irske selskap Norwegian Air International fra det amerikanske Transportdepartementet fører nå til at en rekke fagforeninger reiser sak mot Obama-administrasjonen.  - Jeg blir nok litt overrasket om dette blir en sak i det hele tatt, sier Kjos til Dagbladet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OMSTRIDT: En omstridt flytillatelse til Bjørn Kjos' irske selskap Norwegian Air International fra det amerikanske Transportdepartementet fører nå til at en rekke fagforeninger reiser sak mot Obama-administrasjonen.  - Jeg blir nok litt overrasket om dette blir en sak i det hele tatt, sier Kjos til Dagbladet. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere fagforeninger for luftfartsansatte går til frontalangrep på den omstridte tillatelsen til flygninger mellom Europa og USA som det amerikanske Transportdepartementet ga Norwegian i desember.

Ifølge en pressemelding representerer de mer enn 100.000 medlemmer.

Saksanlegget ble levert inn til U.S. Court of Appeals i District of Columbia i går, og beskrives i en pressemelding som et første skritt for å få amerikanske myndigheter til å tilbakekalle beslutningen om å la Norwegian fly til og fra USA.

Ubekymret Kjos

Foreløpig bekymrer ikke Norwegian-sjef Bjørn Kjos seg for saksanlegget.

- Jeg blir nok litt overrasket om dette blir en sak i det hele tatt. Det sier jeg utfra tidligere lignende søksmål som er blitt avvist, sier Kjos til Dagbladet under et møte med pressen på Fornebu nå idag.

ALLE LER: Her får Norwegian-sjefen smake sin egen medisin. Bjørn Kjos må fram med kredtittkortet for å få servering i Asbjørn Brekke Show. Video: TV Norge Vis mer Vis mer

Han henviser til en sak med Virgin America.

- Og uansett om det blir en sak , så har jeg ingen tro på at den skal føre fram, fortsetter han.

- Er det noen som skaper arbeidsplasser i USA så er det oss, sier Kjos, som sier han kommer til å ansette 1000 nye medarbeidere bare i USA i løpet av 2017.

- Underminerer arbeidslivsstandarder

Tillatelsen ble gitt til Norwegians irske datterselskap Norwegian Air International (NAI), etter tre års tautrekning og protester med fagforeninger og flyselskaper i flere land involvert.

Fagforeningene som nå reiser sak mot Obama-administrasjonen er AFL-CIO, Air Line Pilots Association (ALPA), Association of Flight Attendants-CWA og Allied Pilots Association.

De mener at Norwegians forretningsmodell underminerer amerikanske arbeidslivsstandarder og legger til rette for en utvikling mot bruk av bekvemmelighetsflagg i luftfarten.

- Vi vil holde Obama-administrasjonen ansvarlig, sier Sara Nelson, president i Association of Flight Attendants-CWA i pressemeldingen.