Lønnsfesten i Oslo-skolen:

Fagforeningstopp og byråd diskuterte streik på SMS

På SMS deler skolebyråd Thorkildsen (SV) og Utdanningsforbundets Oslo-leder medieutspill og diskuterer utdanningsdirektørens utvikling. - Streik vil være katastrofe, skriver lærernes tillitsvalgte i SMS til byråden.

I HARDT VÆR: Utdanningsdirektør i Oslo, Marte Gerhardsen, sier hun opplever at hun har skolebyråd Inga Marte Thorkildsens tillit, på tross av Dagbladets avsløringer om lønnsfesten i Oslo-skolen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter Dagbladets avsløringer om lønnsfest i Oslo-skolen rettes det nå søkelys mot forholdet mellom SV-byråd Thorkildsen og det største fagforbundet i skolen, Utdanningsforbundet.

SMS-er Dagbladet fikk tilgang på i forrige uke, viste at Utdanningsforbundets leder i Oslo, Aina Skjefstad Andersen, bisto skoletoppene med å planlegge mediestrategi etter Dagbladets første saker. Umiddelbart reagerte flere andre ansattorganisasjoner.

Nye SMS-er Dagbladet har fått tilgang på, viser hvordan skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) og Skjefstad Andersen kommuniserte da lønnsfesten ble avslørt av Dagbladet.

TETT DIALOG: SMS-ene mellom Inga Marte Thorkildsen og Utdanningsforbundets leder i Oslo.
TETT DIALOG: SMS-ene mellom Inga Marte Thorkildsen og Utdanningsforbundets leder i Oslo. Vis mer

- Tror hun er på rett vei

I en SMS 22. oktober gir Skjefstad Andersen byråden rapport om et møte med utdanningsdirektør Gerhardsen.

I SMS-en omtales Gerhardsen som «på rett vei» av Skjefstad Andersen. Andersen forteller Dagbladet at hun her siktet til omorganiseringen av etaten, ikke Gerhardsens håndtering av lønnsfesten.

Skjefstad Andersen skriver videre i SMS-ene til Thorkildsen at hun er redd medlemmene hennes vil streike etter Dagbladets saker.

Og en slik lærerstreik vil være «katastrofe», ifølge Utdanningsforbundets leder i Oslo.

«Et fint møte M. Jeg tror hun er på rett vei. Det jeg er mest bekymret for er at "lønnsfesten" fører til protest i vår uravstemning, det betyr at vi går rett i STREIK. Det er katastrofe og noe vi absolutt ikke trenger i denne byen», skriver Utdanningsforbundets leder i SMS-en fra 22. oktober.

I senere SMS-er deler Inga Marte Thorkildsen og Aina Skjefstad Andersen også sine kommentarer til Dagbladet med hverandre.

Og noen dager før Dagbladets første avsløring sender Thorkildsen et Facebook-innlegg på SMS til Skjefstad Andersen. Hun lover at Utdanningsforbundet skal dele Thorkildsens innlegg i sine kanaler.

Samrøre

Kathe Lundahl, hovedtillitsvalgt for Samfunnsviterne i utdanningsetaten, reagerer.

- Hele situasjonen fremstår som lite tillitsvekkende, sier Lundahl.

- Dette viser tydelig at byråden styrer budskapet som skal ut med hjelp fra utdanningsetatens leder. Dette er ikke greit, fortsetter hun.

I helgen tok omsidere flere lærere i Oslo-skolen bladet fra munnen. I et brev til utdanningsdirektør Gerhardsen fikk skoleledelsen kritikk så ørene flagret.

Bråket i Oslo-skolen begynte da Dagbladet kunne fortelle om store lønnsøkninger blant direktørene i utdanningsetaten. Samtidig er lærerne tilbudt et lønnsoppgjør på maksimalt 1,7 prosent.

Dagbladet har tidligere også dokumentert millionbruk på konsulenter, hodejegere og amerikansk ledercoaching. Opposisjonen i Oslo, samt flere på Stortinget, har reagert kraftig på pengebruken i Oslo-skolen SV styrer.

- Et sterkt ord

Aina Skjefstad Andersen, leder i Utdanningsforbundet i Oslo, avviser at hun har et for tett forhold til SV-byråd Thorkildsen.

- Det er helt naturlig for meg å ta direkte kontakt med byråden og direktøren når mine medlemmer reagerer. Og det gjorde de umiddelbart etter Dagbladets første artikler. Dersom jeg ikke hadde handlet, mener jeg at jeg ikke hadde svart opp forventingene fra mine medlemmer, sier hun til Dagbladet.

- Er det litt rart at du som fagforeningstopp sier en streik vil være katastrofe?

- Det er et sterkt ord, jeg kunne like gjerne skrevet at det oppleves krevende. Når jeg brukte ordet «katastrofe», var det for å understreke alvoret, sett i lys av pandemien og situasjonen Oslo-skolen står i. Stengte skoler og barnehager vil få store konsekvenser for mange.

- Dere deler medieutspill med hverandre. Ville du hjelpe Thorkildsen ut av knipa?

- Det har jeg overhodet ingen interesse av. Jeg har vært opptatt av å formidle mine medlemmers sterke reaksjoner og gjennom dette skape forståelse for at praksisen vedrørende de administrative lønnstilleggene må endres, svarer Skjefstad Andersen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer