Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Faglig uforsvarlig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sandnes tingrett har idømt psykolog Jens Skår en bot på 10000 kroner for ett tilfelle av straffbar vold mot en 19 år gammel psykisk utviklingshemmet autist. Det straffbare forholdet ble framlagt som bevis i form av en instruksjonsvideo til bruk for leger og pleiere ved Rogaland psykiatriske sykehus, der 19-åringen var innlagt. Skår ble frikjent for de andre tilfellene av såkalt «motstandstrening» overfor den samme pasienten, og for sykehusets seinere bruk av metoden. Han ble også frikjent for tiltalen om rettsstridig tvangsbruk overfor en pasient med Tourettes syndrom. Skår må ikke betale erstatning til noen av de to pasientene.

Dommen er viktig, den viser at tingretten ikke vurderer bruken av tvang som del av en meget omstridt behandlingsmetode. Statens helsetilsyn har funnet metoden så uetisk at det har fratatt Skår psykologlisensen. Sandnes tingrett har på sin side gjort det så enkelt for seg at resultatet er oppsiktsvekkende. Når retten med egne øyne kan se en video der pasienten igjen og igjen blir oppfordret til å gjøre noe han blir fysisk hindret i, og at dette medfører synlige fysiske smerter, konkluderer retten med at tiltalte utøver rettsstridig vold. Når vitner forteller at instruksjonsvideoen er representativ for hva som seinere fant sted av motstandstreningen overfor pasienten, legger retten vekt på - i formildende retning - at pasienten har krevd store ressurser og har vært kasteball mellom forskjellige behandlingsinstitusjoner.

Retten finner det altså formildende for tiltalte at systemet har gitt pasienten elendig behandling også før psykologen begikk straffbar vold mot ham. Retten finner det nemlig ikke bevist at anvendelsen av metoden seinere er utført på ulovlig måte. Derimot er metoden straffbar når retten ser den praktisert på video. Dommen roper med andre ord etter behandling i en høyere rett. Slik dommen nå foreligger, tillater den helsetjenesten å benytte integritetskrenkende metoder som setter behandlingen av psykisk utviklingshemmede flere år tilbake.