Fagorganiserte med renteaksjon

Fagorganiserte over hele landet går til aksjon. Renta skal ned, og det med 5 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom løpende rentemålinger skal de ti bankene med høyest rente pekes ut og tynes av fagorganiserte og andre lånekunder fra hele landet. Oppfordringen er å flytte lån og innskudd fra renteverstingene til banker med lavere rente, skriver Dagsavisen.

Spist opp

Bak aksjonen står Berit Eliassen, leder i Norsk Lærerlag, Torbjørn Kristoffersen, leder i Oslo Transportarbeiderforening, Atle Tranøy, fellestillitsvalgt i Aker Maritime, Stein Aamdal, klubbleder i Aker Verdal og Atle Teigland, hovedtillitsvalgt i Aker Elektro. De håper på støtte fra 800.000 fagorganiserte.

Siden sommeren har lånerenta gått opp med rundt 4 prosent, og ifølge renteaksjonen har renteøkningen for svært mange fagorganiserte spist opp det meste av det relativt gode lønnsoppgjøret fra i vår.

- Rentene her i landet er unaturlige høye. Men et EU-medlemskap ville ikke løst problemene. Nå er det på tide at politikerne og bankene tar ansvar for å senke renten, sier de tillitsvalgte til VG.

Latterlig enkelt

Redaktør Trygve Hegnar i Finansavisen og Kapital sier at renta lett kunne gått ned et par prosentpoeng om politikerne hadde gått bort fra politikken om fast kronekurs.

- Økonomi er som regel vanskelig, men dette er latterlig enkelt. Hvis Norges Bank hadde fått lov til å slippe fri kronekursen, tror jeg bankene hadde satt ned sin signalrente med et par prosentpoeng på dagen, sier Hegnar til VG.

Han har problemer med å skjønne politikernes begrunnelse for dagens politiske pålegg til Norges Bank om å bruke renten som virkemiddel for å holde kronekursen stabil.

- Det er så mange negative faktorer i norsk økonomi nå at det eneste fornuftige er å sørge for en lav rente. Den gjeldende politikken ga rente på bunnivå da økonomien var overopphetet, og skyhøy rente nå som den burde vært lav, sier han.

(NTB)