Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fagorganisertes rettigheter truet over hele verden

Fagorganisertes rettigheter trues i land verden over. I fjor ble minst 140 mennesker drept og rundt 3.000 fengslet fordi de drev faglig arbeid, heter det i en fersk rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor ble grunnleggende faglige rettigheter krenket i minst 113 nasjoner, heter det i en rapport fra den frie faglige internasjonale FFI. FFI er det samlende organ for mer enn millioner arbeidstakere i 145 land.

Ifølge FFI er den grunnleggende organisasjonsretten alvorlig truet i USA, der 40 prosent av de ansatte i offentlig sektor ikke har noen streikerett. Tyskland og Sveits blir også sterkt kritisert for tilsvarende innskrenkninger i streikeretten.

Men de groveste overgrepene finner sted i Latin-Amerika, der 90 fagorganiserte mistet livet i forbindelse med sin faglige virksomhet i fjor. Nord-, Mellom- og Sør-Amerika sto også for de fleste arrestasjoner og fengslinger (728 av 1.545 rapporterte tilfelle) samt tortur (2.023 av 2.942). I Europa ble sju faglige aktivister drept i løpet av 1999, derav fire i Russland.

(NTB)