USIKKER FREMTID: Venstrefoten til Faimi (4) ble kuttet av da familiens hus raste over henne under Haitis jordskjelv. Hun ble fangt i ruinene, men foreldrene klarte å grave henne fram med hendene sine. Her sitter hun på fanget til pappa Felecin Dugene (24), som håper den lille jenta får en protese.  FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN
USIKKER FREMTID: Venstrefoten til Faimi (4) ble kuttet av da familiens hus raste over henne under Haitis jordskjelv. Hun ble fangt i ruinene, men foreldrene klarte å grave henne fram med hendene sine. Her sitter hun på fanget til pappa Felecin Dugene (24), som håper den lille jenta får en protese. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSENVis mer

Faimi (4) kan få livet ødelagt fordi hun mistet beinet

Vanskelig å få tak i krykker, rullestoler og proteser i Haiti. Minst 2000 har måttet amputere etter skjelvet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Svært mange barn og voksne har måttet amputere et eller begge beina etter det kraftige jordskjelvet som rammet Haiti for litt over to uker siden.

Sykehusene i Haiti har utført mellom 30 og 100 amputasjoner i dagene etter katastrofen, og dette arbeidet pågår fortsatt, ifølge den amerikanske helseorganisasjonen Pan America.

Minst 2000 har måttet amputere en eller begge beina etter jordskjelvet, og tallet stiger stadig, ifølge organisasjonen Handicap International.

Pasientene som skal leve videre uten bein, kan få en vanskelig fremtid. Det er nemlig mangel på krykker, rullestoler og proteser.

Faimi (4) mistet fotenDa Dagbladet besøkte Haitis hovedstad Port-au-Prince, møtte vi fire år gamle Faimi Dugene (4) som hadde mistet sin venstre fot i jordskjelvet. Den falt av da familiens hus raste over henne. Hun ble fanget i ruinene og familien hennes trodde hun hadde omkommet. Men etter noen timer hørte de skrikene hennes fra den sammenraste bygningen.

- Faimi ropte til meg at foten hennes var borte. Det hun var mest bekymret for var at hun ikke kom til å klare å gå på skolen uten bein, sier hennes mor Yodlene Dugene (23) til Dagbladet.

Foreldrene klarte å grave ut den lille jenta bare ved hjelp av hendene, men hvordan fremtiden hennes vil bli er vanskelig å si.

- Selv om foreldrene er aldri så glad i sine barn, kan det bli vanskelig for dem å hjelpe barna med å komme seg til skolen. Det er ikke sikkert barna ønsker å være der heller hvis de ikke kan klare å komme seg på do på egen hånd, sier Stephanie Stuart, direktør for den britiske delen av organisasjonen Handicap International, til CNN.

Bare én protesefabrikkFireårige Faimis foreldre mente at deres lille jente ville få en protese så snart fotstumpen hennes var klar for det. Men det kan vise seg å bli vanskelig.

- Før jordskjelvet hadde Haiti bare én fabrikk som produserte proteser. Denne ble ikke rammet av jordskjelvet, men vil ikke kunne klare å møte behovet befolkningen nå har, sier Eric Doubt, direktør for den internasjonale organisasjonen Healing Hands for Haiti.

Det var 800 000 registrerte handikappede i Haiti før jordskjelvet. Disse er blitt neglisjert til de grader av regjeringen og har fått svært lite fokus i den offentlige debatten, ifølge Eric Doubt.

I Haiti beveger de fleste seg rundt til fots eller ved hjelp av sykkel. Fortauene er dårlige eller ikke-eksisterende. Veiene er flere steder laget av sand og er i relativt dårlig stand. Selv om pasientene uten bein skulle få tak i krykker og rullestoler, vil det ikke bli lett for dem å flytte seg rundt.

- Protesene trenger å byttes ut etterhvet som barna vokser, og etterhvert som personer går opp og ned i vekt. Vi trenger derfor flere teknikere til Haiti som kan dette arbeidet, sier Handicap International-direktør Stephanie Stuart.