Faisal Shahzad (30) tiltales for terrorisme

Innrømmer mislykket bombeattentat i New York.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Amerikanske Faisal Shahzad (30), innrømmer å stå bak lørdagens mislykkede bombeattentatet på Times Square i New York, og tiltales for «terrorisme og forsøk på bruk av masse- ødeleggelsesvåpen», melder Reuters og Associated Press (AP).

Shahzad ble pågepet på New York-flyplassen John F. Kennedy rund klokka 06.00, norsk tid.

- Basert på det vi veit så langt, er det åpenbart at dette var et terrorplott med formål å drepe amerikanere på ett av de travleste stedene i landet, sier statsadvokat Eric Holder til AP.

Myndighetene sier Shahzad, som ikke tidligere var kjent for etteretningen, samarbeider og «bidrar med verdifull informasjon».

Flere tatt i PakistanDet meldes også i kveld at mellom fire og åtte personer som kan ha tilknytning til attentatet, sier kilder til CBS News.

Myndighetene opplyser ikke hvem personene er, men sier pågripelsene fant sted under raid mandag kveld og tirsdag morgen, lokal tid, på ulike steder, melder Fox News.

PÅGREPET: Amerikanske Faisal Shahzad, en tidligere pakistansk statsborger, ble pågrepet om bord et fly som skulle til Dubai. Shahzad er mistenkt for å ha kjørt bombebilen brukt i det mislykkede Times Square-attentatet. Foto: AP Photo/Orkut.com/SCANPIX
PÅGREPET: Amerikanske Faisal Shahzad, en tidligere pakistansk statsborger, ble pågrepet om bord et fly som skulle til Dubai. Shahzad er mistenkt for å ha kjørt bombebilen brukt i det mislykkede Times Square-attentatet. Foto: AP Photo/Orkut.com/SCANPIX Vis mer

En mann identifisert som Tauseef skal ha blitt tatt i Karachi, opplyser Associated Press (AP). Han skal være en venn av 30-åringen amerikanske myndigheter har i varetekt.

Evakuerte flyFaisal Shahzad ble pågrepet på New York-flyplassen John F. Kennedy. Amerikaneren, en tidligere pakistansk statsborger, befant seg da om bord et Emirates Airline-fly med Dubai som destinasjon.

Alle passasjerer ble evakuert da FBI og lokalt politi slo til. Shahzad skal timer før ha blitt plassert på den såkalte no fly-lista; en oversikt over personer som ikke får borde fly i USA.

- Alle sikkerhetsprosedyrer ble aktivert, inkludert å hente ut alle passasjerene og en grundig sjekk av flyet, passasjerene og bagasjen, sier en talsperson for flyselskapet til Fox News.

- Internasjonale koblingerI avhør har Shahzad, som står oppført som eier av bilen, en 93-modell Nissan Pathfinder, hevdet at han opererte alene, og ikke har tilknytning til radikale grupper i Pakistan.

HUSRANSAKELSE: Faisal Shahzad står oppført med en hjemmeadresse i Bridgeport i Connecticut. FBI har i dag gjennomsøkt boligen. Foto: Daniel Barry/Getty Images/AFP/SCANPIX
HUSRANSAKELSE: Faisal Shahzad står oppført med en hjemmeadresse i Bridgeport i Connecticut. FBI har i dag gjennomsøkt boligen. Foto: Daniel Barry/Getty Images/AFP/SCANPIX Vis mer

Det ble funnet propangass, bensin, krutt fra fyrverkeri og kunstgjødsel i bilen i store nok mengder til å forårsake en kraftig ildkule og splintsprut som potensielt kunne drept eller skadet forbipasserende.

Myndighetskilder har sagt til Washington Post at etterforskningen peker mot en internasjonal kobling, uten at det nødvendigvis betyr al-Qaida eller andre terrororganisasjoner.

Ifølge et islamistnettsted har Taliban i Pakistan tatt på seg ansvaret. De hevder blant annet at det er hevn for drapet på talibanlederene al-Baghdadi og al-Mahajer.

USAs president Barack Obama sier rask reaksjon fra publikum kan ha spart «flere hundre liv» lørdag kveld, opplyser AP. Travle Times Square var stengt i ti timer mens bombeeksperter gjennomgikk bilen, som først ble meldt til politiet av en kjøpmann som så røyk strømme ut.

Saken oppdateres.

MISLYKKET: Bilen inneholdt propangass, bensin, fyrverkerikrutt og kunstgjødsel - ingredienser som potensielt kan utgjøre en kraftig bombe.   REUTERS/Brendan McDermid/SCANPIX
MISLYKKET: Bilen inneholdt propangass, bensin, fyrverkerikrutt og kunstgjødsel - ingredienser som potensielt kan utgjøre en kraftig bombe. REUTERS/Brendan McDermid/SCANPIX Vis mer