BLIR FORSINKET: Faiz Muradi og støttespiller Morten Ekeland skulle egentlig vært tilbake i Norge i kveld, men problemer i byråkratiet setter en stopper for det, ifølge advokaten hans. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BLIR FORSINKET: Faiz Muradi og støttespiller Morten Ekeland skulle egentlig vært tilbake i Norge i kveld, men problemer i byråkratiet setter en stopper for det, ifølge advokaten hans. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Faiz kommer seg ikke lenger enn til Roma

Var forespeilet å lande i Norge i kveld, men er blitt kasteball i byråkratiet, sier advokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LECCE, ITALIA (Dagbladet): Den utkastede tolken Faiz Muradi (22) ble i går forespeilet å fly tilbake til Norge fra Sør-Italia i dag - men kommer seg nå bare de 600 kilometerne til Roma, viser det seg.

- Jeg har forståelse for at dette er en komplisert prosess med mange dokumenter som skal ordnes. Men jeg håper vi kommer oss til Norge i morgen, uten flere problemer, sier Faiz til Dagbladet.

Nå er planen at Faiz skal lande på Gardermoen i morgen klokka 16.50.

Faiz' advokat Arild Humlen sier forsinkelsen skyldes uenighet om ansvarsfordelingen mellom de gjeldende etatene. Etatene avviser en slik uenighet.

- Kasteball i systemet Årsaken til forsinkelsen er, ifølge advokat Humlen, at Politiets utlendingsenhet (PU), som hadde ansvaret for å få ham til Norge, har sendt saken tilbake til Utlendingsdirektoratet (UDI) - som i sin tur har sendt saken til ambassaden i Roma, der Faiz må dukke opp for å hente de nødvendige reisedokumentene.

- Det er en arbeidskrevende prosess, og det er blitt problemer med å avklare hvilken etat som har ansvaret for hva, sier Humlen til Dagbladet.

REISEKLAR: Faiz Muradi (22) har hentet sakene sine på det katolske hjemmet der han den siste uka har bodd, og er klar for å reise tilbake til Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REISEKLAR: Faiz Muradi (22) har hentet sakene sine på det katolske hjemmet der han den siste uka har bodd, og er klar for å reise tilbake til Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Fordi Faiz ikke har reisedokumenter, får han ikke ta fly fra Sør-Italia til Roma, men må ta seg dit over landjorda. Dermed har sjansen til å komme seg til Norge i dag gått tapt.

- Det er frustrerende å være kasteball i systemet, sier støttespiller Morten Ekeland, som er i Italia med Faiz, til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skaper presedens Advokat Humlen forklarer at det allerede i går var klart at det bare gjensto en siste godkjenning fra PU før Faiz kunne sette seg på flyet til Norge.

- Men etter en lang drøfting kom PU til at de likevel ikke har ansvaret for å få ham til Norge. Dermed sendte de saken tilbake til UDI, og nå har ambassaden i Roma overtatt. Der vil han i morgen få utlevert reisedokumenter, sier Humlen.

Humlen forklarer den omstendelige prosessen med at dette er første gang en utsendt asylsøker hentes tilbake til Norge, og at saken skaper presedens for seinere liknende saker.

Pressevakt Andreas Skjøld-Lorange i Justisdepartementet sier saken nå ligger på UDIs bord. Han vil verken bekrefte eller avkrefte at det har vært uenighet mellom de ulike myndighetsinstansene.

- UDI tar ansvaret for å få Faizullah Muradi til Norge, og arbeider for at han skal komme hit så raskt som mulig, sier han til Dagbladet.

- Aldri PUs ansvar PU kjenner seg ikke igjen i framstillingen.

- Vi har aldri fått noen henvendelse i saken. Det er UDI som har ansvaret, sier pressevakt Kjersti Hafstad til Dagbladet.

- PU sa selv at det var deres ansvar å få Faiz tilbake til Norge. Det gjaldt helt fram til klokka 13 i dag, sier Humlen.

Også UDI avviser at det har vært uenighet mellom etatene.

- Det stemmer ikke at det har vært uenighet mellom etatene. UDI tar ansvaret for å få Muradi til Norge, og samarbeider med ambassaden for å få ham hit så raskt som mulig. UDI og PU har hele veien hatt avklarte roller seg i mellom - PU er ikke involvert i hjemreisen til Muradi, sier UDIs pressevakt Kjersti Vaugelade-Baust til Dagbladet.

Advokat Humlen sier han kan dokumentere at PU satt med ansvaret gjennom utstrakt telefonkontakt mellom ham og ledelsen og saksbehandler i PU.

- Det går også fram av Utledingsnemndas omgjøringsvedtak (opphevelsen av Faiz' utvisning) av i går at PU får ansvar for oppfølging av saken, sier han.

Hastebehandlet Den siste uka har Faiz oppholdt seg utenfor den søritalienske byen Lecce, der han har bodd på et katolsk hjem.

Faiz' sak er blitt hastebehandlet i byråkratiet etter at justisminister Anders Anundsen (Frp) mandag kunngjorde at tolken, som ble kastet ut av Norge forrige tirsdag, får komme hjem igjen, etter massivt press fra støttespillere.

I går sendte Justisdepartementet instruks til UNE om å omgjøre utvisningsvedtaket. Deretter gikk saken ifølge advokat Humlen til UDI, som i sin tur ga PU beskjed om å hente Faiz tilbake til Norge så fort som mulig. Men der stoppet altså prosessen opp, ifølge advokaten.

Endret praksisen Faiz har tjenestegjort i den norske ISAF-styrken i Afghanistan, og sier han er truet på livet av Taliban og trenger beskyttelse i Norge. Norske myndigheter har allerede innvilget opphold for 21 afghanske tolker, men avviste Faiz' søknad, med begrunnelse i Dublin-avtalen, som sier at en asylsøker skal få saken behandlet i Schengen-landet han først kommer til - i dette tilfellet Italia.

Forrige onsdag snudde imidlertid statsminister Erna Solberg og varslet vurdering av måten utlendingsmyndighetene tolker Dublin-avtalen på. Det ledet til en regelendring som fører til at asylsøkere i Faiz' situasjon likevel får saken behandlet i Norge.