PÅ VEI HJEM FRA BRYLLUPSREISE: 27 år gamle Faizah Shaheen var på vei hjem til England etter bryllupsreise i Tyrkia. Foto: Petros Giannakouris / AP
PÅ VEI HJEM FRA BRYLLUPSREISE: 27 år gamle Faizah Shaheen var på vei hjem til England etter bryllupsreise i Tyrkia. Foto: Petros Giannakouris / APVis mer

Faizah (27) havnet i 15 minutter langt avhør om terror etter å ha lest kunstbok på flyet:- Innser hvor ille det er

- Vi forstår at hun synes vi var for forsiktige, sier flyselskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 27 år gamle Faizah Shaheen var i slutten av juli på vei hjem til England etter å ha vært på bryllupsreise i Marmais i Tyrkia.

På flyplassen fikk hun seg det hun selv beskriver som en ubehagelig opplevelse som endte i tårer.

- Jeg spurte hva som skjedde og de sa at noen hadde varslet om meg på grunn av en bok jeg leste. Jeg skulle bli avhørt i hendhold til terrorloven, sier Shaheen til The Independent.

I dette tilfellet var det paragraf syv som spilte inn: Retten til å stoppe og visitere mennesker på havner, flyplasser og internasjonale togstasjoner.

Jobber mot radikalisering

Boka hun leste på flyet - «Syria Speaks: Art and Culture from the Frontline» - hadde nemlig fått varsellampene til å gå hos kabinpersonalet.

Boka inneholder blant annet dikt og bilder fra mer enn 50 ulike forfattere og kunstnere og tar for seg den syriske voldskulturen i Syria.

- Jeg ble veldig sint og lei meg. Jeg kunne ikke forstå hvordan det å lese en bok kunne få folk til å mistenkeliggjøre meg på denne måten. Derfor sa jeg til politiet at jeg ikke syntes det var rett eller akseptabelt.

Faizah Shaheen jobber til vanlig med anti-radikalisering: Hun prøver å forhindre at barn med psykiske vansker skal bli radikalisert.

- Jeg kjemper for ulike saker og at jeg så ble utsatt for dette og fikk oppleve det personlig, fikk meg til å innse hvor ille det er, sier hun til den britiske avisa.

Flyselskapet: - Oppfordres til å være oppmerksomme

Da 27-åringen hadde kommet seg gjennom passkontrollen i hjemlandet, måtte hun gjennom et 15 minutter langt avhør, før politiet lot henne gå.

Flyselskapet hun reiste med, Thomson Airways, sier at de forstår frustrasjonen.

- Kabinpersonalet gjennomgår vanlig sikkerhetstrening på jevnlig basis. Som en del av denne treninga blir de oppfordres til å være oppmerksomme og til å dele alt av informasjon eller spørsmål med relevante myndigheter, skal en talsperson for flyselskapet ha sagt i en uttalelse.

- Vi forstår at Ms Shaheen kan ha følt at vi var for forsiktige i dette tilfellet.

Politiet bekrefter at hendelsen har funnet sted, og at 27-åringen fikk gå 15 minutter etter at hun ble tatt inn til avhør.