ANKER:  Familiens bistandsadvokat, Harald Stabell, sier det er grunnlag for å fravike normen for erstatning til foreldrene. I anken ber han også Høyesterett ta stilling til om også broren bør tilkjennes erstatning. Her er Stabell sammen statsadvokat Carl Fredrik Fari og politiadvokat Kristine Røhne, som utgjorde aktoratet i rettssaken mot Håvard Nyfløt og Shamrez Khan. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ANKER: Familiens bistandsadvokat, Harald Stabell, sier det er grunnlag for å fravike normen for erstatning til foreldrene. I anken ber han også Høyesterett ta stilling til om også broren bør tilkjennes erstatning. Her er Stabell sammen statsadvokat Carl Fredrik Fari og politiadvokat Kristine Røhne, som utgjorde aktoratet i rettssaken mot Håvard Nyfløt og Shamrez Khan. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Faizas familie anker til høyesterett

Foreldrene fikk 200 000 kroner hver i oppreisning, men broren fikk ingenting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Faiza Ashrafs familie anker erstatningspørsmålet etter at lagretten ga foreldrene 200 000 kroner hver i oppreisning og Faizas bror ikke fikk oppreisning.

- Vi mener det er behov for å fravike normen om oppreisning i denne saken, på grunn av den store merbelastningen denne saken har påført foreldrene, sier advokat Harald Stabell til Dagbladet.

Stabell skriver i anken at det «i denne saken taler reelle hensyn for at broren skal omfattes av bestemmelsen. Dette hevdes å være en meget spesiell sak, og belastningen som handlingene har medført er meget store. Rimelighetshensyn anføres å tilsi at han skal kunne tilkjennes oppreisning. »

- Når det gjelder Faizas bror, som ikke ble tilkjent erstatning, er dette en rettslig utfordring, Høyesterett har aldri tidligere tatt stilling til et slikt spørsmål, sier Stabell.

Spørsmålet Høyesterett må ta stilling til er om søsken også kan regnes som skadelidt eller fornærmet, og dermed kunne tilkjennes erstatning. Lagmannsretten fant at det måtte være opp til lovgiver å utvide oppreisningens anvendelsesområde, og Stabell viser også i anken til Høyesteretts rettsskapende funksjon ved enkeltsaker.

Grufullt Det var en svært preget lillebror som forklarte seg for lagmannsretten i slutten av september.

- Det kom tidlig frem hvor grufullt dette var. Og vi var ganske tidlig sikre på at... jeg vil ikke si navnet hans ... han som hadde plaget Faiza, hadde noe med hennes forsvinning å gjøre, fortalte den dreptes bror.

Bistandsadvokat Stabell ønsket så å vite hvordan det opplevdes å få vite at søsteren var drept, etter tre uker i uvisshet.

- Kriminalsjef Bjørlo kom på døra hjemme hos oss sent en kveld. Det var jeg som åpnet. Da fortalte hun at de hadde et åsted. Hun satt hos oss helt til Faiza ble gravd opp. Så kom bekreftelsen på hva som hadde skjedd. Først ga det oss en slags ro etter all usikkerheten vi hadde levd med i tre uker. Men så kom også alle de forferdelige detaljene. Det ga meg en voldsom skyldfølelse, fortalte lillebroren.

- Skremmer meg - Jeg gikk rett i kjelleren, jeg taklet ikke hverdagen som kom etter at saken roet seg i media, fortalte han retten.

Han påpekte hvor vanskelig det er å tenke på den telefonsamtalen Faiza Ashraf hadde med politiet fra bagasjerommet på Håvard Nyfløts bil.

- Den eneste grunnen til at vi sitter her idag er at Faiza klarte å ringe. Hadde hun ikke ringt, så hadde hun kanskje ikke vært funnet. Da hadde vi i familien kanskje blitt anklaget for forsvinningen. Det skremmer meg, sa broren i retten.

Høyere erstatning til foreldrene Stabell mener at foreldrene også bør tilkjennes en høyere erstatning. I anken skriver Stabell at det foreligger «særlige forhold» som tilsier at normen på 200 000 kroner i erstatning bør fravikes.

«Det vises da særlig til måten drapet ble utført på, og de påkjenningene dette medførte for foreldrene, samt de tre ukene som gikk før Faiza Ashraf ble funnet.»

Håvard Nyfløt (27) og Shamrez Khan (29) ble funnet skyldige i overlagt drap og medvirkning til overlagt drap av juryen i Borgarting lagmannsrett i oktober.

De ble dømt til fengselsstraffer på henholdsvis 18 og 19 år. Begge har anket dommen.

DREPT:  Faiza Ashraf (26). Foto: Politiet
DREPT: Faiza Ashraf (26). Foto: Politiet Vis mer