UOPPKLART: I oktober ble gravejournalisten Daphne Caruana Galizia drept i en bilbombe etter at hun avslørte korrupsjon i presidentfamilien. Åtte stykker er pågrepet for drapet, men myndighetene vil ikke røpe hvem. Foto: Rene Rossignaud / AP / NTB scanpix
UOPPKLART: I oktober ble gravejournalisten Daphne Caruana Galizia drept i en bilbombe etter at hun avslørte korrupsjon i presidentfamilien. Åtte stykker er pågrepet for drapet, men myndighetene vil ikke røpe hvem. Foto: Rene Rossignaud / AP / NTB scanpixVis mer

- «Fake news»-retorikken kan føre til fengsling og drap av journalister

I år ble 21 journalister fengslet, anklaget for falske nyheter. I fjor ble 122 drept på jobben. Mange tror statsoverhodenes retorikk rundt «fake news» har skylden.

(Dagbladet): Den 16. oktober i år ble gravejournalisten Daphne Caruana Galizia (53) drept i en bilbombe i den maltesiske byen Bidnija. Journalister over hele verden sørget over tapet av den fryktløse kvinnen.

53-åringen gjorde store avsløringer i arbeidet som journalist. Blant annet offentliggjorde hun at Maltas energiminister og president Joseph Muscats stabssjef hadde hemmelige kontoer i Panama, og at de på denne måten skjulte penger de angivelig hadde mottatt i smøring fra Aserbajdsjan.

Saken vakte stor oppmerksomhet og førte til at det ble holdt nytt valg på Malta. Muscats parti fikk flertall og han kunne derfor fortsette som regjeringssjef.

Galiza er bare én av mange journalister som har blitt drept på jobb. I 2016 døde 122 journalister og medieansatte mens de var på arbeid. Det viser tall publisert av Det internasjonale journalistforbundet i Brussel.

Fører til fengsling av journalister

Samtidig anklager en rekke statsoverhoder, inkludert USAs president, Donald Trump, mediene for «fake news», eller falske nyheter. Ifølge senator John McCain er retorikken Trump bruker mot mediene skadelig.

- Rapporten til Committee to Protect Journalists (CPJ), organisasjon som arbeider for pressefrihet, viser at antallet journalister som ble fengslet i verden i 2017, inkludert 21 for «fake news»-anklager, er rekordhøyt. Donald Trump må forstå at hans skadelige retorikk bygger opp under undertrykkende regimer som fengsler journalister og tier om sannheten, skriver senatoren på Twitter.

I rapporten McClain henviser til, trekkes Trumps retorikk frem.

- Trumps nasjonalistiske retorikk, fiksering på islamistisk ekstremisme og insistering på å trekke inn «fake news» styrker beskyldningene mot journalistene og gjør at andre ledere tillater seg å fengsle dem, står det.

Problematisk retorikk

Ifølge assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Nybø, er det flere grunner til hvorfor journalister trues, fengsles og drepes globalt. Hun sier at det ikke er noe nytt at journalister er utsatt i ulike diktaturer.

- Det kan være fordi man utfordrer ulike maktgrupper i ulike land. Mange statsoverhoder truer journalister fordi de gjør jobben sin og stiller kritiske spørsmål. Det som er nytt med Trump er at en president i et demokrati stiller spørsmål ved journalisters rolle, sier Nybø til Dagbladet.

Nybø er enig i at Trumps retorikk kan være skadelig for journalister. Hun sier at den kan bygge opp under skepsis, mistenksomhet og hat mot de tradisjonelle mediene, både i USA og verden, og at det er farlig å være journalist.

Politisk rådgiver i Amnesty, Gerald Folkvord, sier det er en skummel utvikling, og mener anklagen om falske nyheter henger sammen med myndighetenes desperate kamp om å kontrollere hvilken informasjon folket får. Mens de tidligere kunne sensurere journalister, har mediene nå blitt så omfattende at det er vanskelig å holde kontroll på hva som skrives.

- Vi ser at stadig flere land prøver å få støtte i befolkningen ved å drive propaganda. Da er journalister som kan fortelle en annen sannhet farlige. Det som er utfordrende nå er at myndighetene i demokratiske land har begynt å bruke disse beskyldningene i stadig større grad. De undergraver folks tillit til media ved å skrive at de driver med «fake news», og det er farlig fordi de prøver å frata pressen den funksjonen de har, sier han.

- Fare for liv og død

Nybø mener journalistenes nye rolle representerer et stort problem for verdenssamfunnet, og at det utgjør store problemer for pressefriheten globalt.

- Det er ikke tvil om at det har blitt farligere å være journalist de siste årene. Før pleide vi å si at journalister dekket frontlinjene, men nå har de blitt frontlinjen selv. ​

Gravejournalist Øystein Windstad er en av journalistene som utgjør frontlinjen. Han har selv flere ganger reist og skrevet om nyhetshendelser i land uten særlig til pressefrihet. I årene 2011, 2012, 2013 og 2014 dekket han uretten i Egypt. Der ble han fengslet fordi han var journalist.

I 2016 reiste han til Russland for å jobbe med en asylretursak. Der ble han angrepet, og nesten drept før han klarte å løpe i sikkerhet. Windstad er og var klar på hvem han mener stod bak: Myndighetene.

- Journalister står i det med livet som innsats, og man risikerer å bli drept hvis man er kritisk mot visse krefter, sier han.

Windstad er enig i at det sender et dårlig signal til resten av verdenslederne at USAs president, som burde sette ytringsfrihet og demokrati høyt, nå stiller seg kritisk til mediene.

- Trump er lederen av verdens mektigste land, og det sender et forferdelig signal til verden når han ikke viser respekt for pressens rolle. Det kan være med på at andre statsoverhoder vil tenke at det er fritt frem å fengsle journalister. I tillegg er det liten sjanse for at Trump gidder å legge press på andre land for å frigjøre journalister som slåss for demokrati. Det er rett og slett livsfarlig for de journalistene det gjelder fordi det er snakk om liv og død, sier Windstad.

Må gjøre mer

I tillegg til problematikken rundt Trumps retorikk, viser CPJ- rapporten at vestlige land ikke gjør nok for å presse landene som fengsler flest journalister - Tyrkia, Kina og Egypt - til å støtte opp under pressefrihet.

Nybø sier at land som scorer høyt på frihetsrangeringen har et ansvar for å si ifra.

- At 21 journalister er fengslet på grunnlag av «fake news»-anklager er selvfølgelig 21 for mange, og at 54 så langt i år har blitt drept på jobb er skremmende. Det er ingen som skal fengsles, trues eller drepes for å gjøre jobben sin, og det er lett for oss å glemme hverdagen for journalister i Kina, Russland og Egypt.​

- Journalister var jo bedre beskyttet før. Vil du si at pressefriheten er truet nå?

- Det er ikke tvil om at det er for mange journalister som blir truet, fengslet og drept hvert år, og det er ikke noe man kan overse, sier Nybø.

Ble drept

- Journalister blir drept, rett og slett fordi de gjør jobben sin. De utfordrer de som har makt. Senest i oktober ble en gravejournalist på Malta drept fordi hun hadde avslørt statsministerens korrupsjon, sier Windstad.

Blant dem som reagerte sterkt på drapet av Galiza var EU-parlamentet, som krevde grundig etterforskning og besluttet å ære den drepte journalisten ved å oppkalle presserommet sitt etter henne.

Den fjerde desember opplyste Muscat om at åtte personer er pågrepet i Galiza-saken. Det er er foreløpig ikke kjent hvem dette er eller hva motivet for drapet var.