Fakiren vil overleve

Mye tyder på at den 48 år gamle fakiren som ble spiddet i halsen under en sirkusforestilling i Kristiansund i går vil overleve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foran 500 publikummere fikk den erfarne sirkusartisten en spiss jernstang stukket i halsen. Han skrek opp og løp ut av manesjen i Sirkus Zorba. I kulissene segnet han om etter å ha kastet opp blod. I dag gjennomgikk fakiren en fem timer lang operasjon på St. Olavs Hospital i Trondheim. Tilstanden hans betegnes nå som alvorlig, men stabil.

Skadd i halsen

- Jeg har fått vite fra sykehuset at han har punktert en lunge og fått skader på luftrøret, sa sirkusdirektør Thor Gujord til Dagbladet.no i formiddag.

I dag ble han avhørt av politiet om hendelsen. De tre andre fakirene som deltar i det farlige nummeret skal avhøres senere i dag når politiet har fått tak i en russisktalende tolk.

Avlyser

Dagens forestilling på Sirkus Zorba er avlyst som følge av ulykken.

- I morgen fortsetter vi med ordinær forestilling, men uten nummeret med fakirene, sier Gujord.

Ulykken skjedde bare noen dager etter norgespremieren til Sirkus Zorbas nye forestilling i Vågen i Kristiansund. Glade barn og voksne hadde allerede moret seg med sirkusforestillingen en stund da ulykken skjedde.

Rå makt

Koreaneren Kim Guennadi, som ble livstruende skadd, ledet en tropp med tre andre fakirer fra Kasakhstan. I det dristige nummeret trykkes en 16 mm jernstang mot brystbenet slik at stanga bøyes med rå makt.

- Plutselig glapp stanga og traff Kim i halsen. Han hylte og løp ut. Han gjorde det for å skjerme publikum, sier sirkusdirektør Thor Gujord.

Mens sirkusdirektøren snakket med fakirens kone, ble en pauseklovn sendt inn i manesjen. Beskjeden fra den uheldige fakirens kone var klar: «The show must go on».

Publikum opplevde hendelsen som dramatisk og ekkel. Bak kulissene forverret raskt tilstanden seg for 48-åringen.

Blod i lungene

Fakiren segnet om, og ifølge Gujord holdt fakiren på å bli kvalt av sitt eget blod som samlet seg i lungene. Det bar rett til sykehus i Kristiansund, mens forestillingen fortsatte. Underveis forsøkte Gujord å informere publikum om hva som hadde skjedd. Seint i går kveld ble et helikopter rekvirert og fløy 48-åringen til Trondheim for operasjon.

- Han er i livsfare. Hadde stanga gått 6-7 mm lenger inn i halsen ville han blitt drept, sier Gujord til Dagbladet.

Årelang erfaring

Sirkusdirektøren beskriver fakiren som en svært dreven artist som utfører ekstremt farlige kunststykker. Han har årelang erfaring og har blant annet opptrådt på det største sirkuset i Tyskland i fem år.

- Kim hadde planer om å slå seg til ro og avslutte sirkuskarrieren etter denne sesongen. Han ønsket å slå seg ned i Kasakhstan, sier den ulykkelig sirkusdirektøren.

SEKUNDER ETTER:</B> Da jernstangen glapp og skadet halsen på den erfarne fakiren, skrek han. Han løp blødende ut av manesjen og segnet kort tid om i kulissene.
FRA ØVELSEN: Dette bildet er tatt dagen før under en gjennomgang av det livsfarlige sirkusnummeret som endte med at koreaneren på bildet ble spiddet i halsen.