Fakiren vil tilbake

Kona Zonja Kazavanova (42) fikk beskjed om at mannen hennes kom til å dø etter sirkusulykken fredag. Men nå puster hun lettet ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AVERØY (Dagbladet): Med punktert lunge full av blod og ødelagt luftrør ble koreaneren Kim Guennadi sendt til St. Olavs hospital i all hast. Det 16 millimeter tykke armeringsjernet hadde ødelagt luftrøret. Pusten ble hurtig dårligere etter hvert som lungene fyltes med blod.

- De ga meg én prosent å klamre meg til, sier Zonja da Dagbladet møtte henne og resten av Cirkus Zorba på Averøy utenfor Kristiansund. Da hadde hun nettopp snakket med legene. Etter den vanskelige operasjonen i går morges var Kim våken og pustet selv.

- Han vil tilbake og fortsette jobben, sier hun og tørker en tåre.

Alle i det lille sirkuset var i sjokk etter ulykken fredag. I går pakket de ned teltet og dro fra Kristiansund. Forestillingen ble avlyst. Alle de 40 personene i landets minste sirkus snakket bare om tragedien.

Takker sykehuset

- Vi er artister og kalkulerer med en viss risiko, men Kim har gjort nummeret i årevis uten ulykke, sier hun, og setter én betingelse for intervjuet:

- Du må skrive at vi vil takke alle på sykehuset. De har vært fantastiske. Da ulykken først skjedde, er vi overlykkelige over at vi var i Norge, sier hun.

- Etter to minutter var ambulansen der, og de kjempet i fire timer for å redde livet til mannen min, sier hun.

- Både barn fra publikum og barna i sirkuset har tegnet god bedring-kort til Kim. Vi er så takknemlige for all støtte og hjelp, sier hun.

Spiddet

Få var klar over hvilke skader fakiren hadde pådratt seg da han stormet ut ryttergangen og segnet om bak teltet.

- Jeg tror ikke publikum forsto så mye av hva som skjedde, men noen kom i pausen og var bekymret på vegne av artisten, sier sirkusdirektør Tor Gujord.

- Selv ville Kim skåne publikum ved å storme ut av manesjen. Da han lå på intensiven og kjempet med å puste, ba han kona mi om unnskyldning for å ha ødelagt forestillingen. Helt utrolig, sier Gujord.

Optimist

Sirkusdirektøren forsto selv ikke alvoret før han kom bak ryttergangen og fikk se selve trekkplasteret ligge blødende og kjempe for livet.

- Hva som skjedde, vet vi ikke. Kim og assistenten Vitali Luschenkin har avtalt hvordan nummeret skal utføres. Vitali skal støte armeringsjernet mot Kim som selv presser mot med all kraft. Dette skal de gjøre fem ganger, men allerede etter to støt gikk det galt. Mellom 15 og 20 centimeter av den 16 millimeter tykke jernstanga boret seg inn i koreanerens hals, sier Gujord.

Selv ser fakiren framover.

- Allerede nå ligger han på sykehuset og fabulerer over hvordan han skal legge om opptredenen når han er tilbake, men det kan ta tid selv om han selv er optimistisk, sier Gujord.

GOD BEDRING: Barn fra sirkuset og i publikum har tegnet god bedring-hilsener til Kim. Fra venstre: Ester (12), Katja (9), Ronja (13) og Zonja Kazavanova.
SPIDDET: Assistenten Vitali Luschenkin fra Russland presset armeringsjernet mot halsen til Kim to ganger før koreaneren ble spiddet. Sirkusdirektør Tor Gujord til høyre.