Fakkeltog for å minnes tsunamiofrene

300 deltok i minnestund i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I regi av Nasjonal Støttegruppe etter Flodbølgekatastrofen ble det i ettermiddag arrangert fakkeltog i forbindelse med ettårsmarkeringen for flomkatastrofen.

Fakkeltoget gikk fra Rådhusplassen til Akershus festning klokken 16.00.

Til stede under markeringen var kronprins Haakon og dronning Sonja, representanter fra den thailandske ambassaden i Norge, mens utenriksminister Jonas Gahr Støre representerte regjeringen.

Han understreket betydningen av en slik minnemarkering.

- Det betyr veldig mye. Det er jul og ettårsdag for flodbølgekatastrofen.

- For de som sliter med sorg og savn er det viktig at vi kommer sammen, og at vi viser vår støtte, sa utenriksminister Støre til TV2.

Han var leder for Røde Kors i fjor, og bidro i redningsarbeidet under flomkatastrofen. Nå, ett år senere, er han av den oppfatning at både hjelperorganisasjoner og myndigheter er bedre rustet i krisesituasjoner. Det sa han i et intervju til NRK i kveld.

Arrangementet ble avsluttet med at navnene på de 84 omkomne nordmennene ble lest opp, samtidig med at thailandske rispapirlykter ble sendt til himmels til minne om hver av dem.

Markeringen her hjemme er ikke minst viktig for de omkring 6.000 thailendere som er bosatt i Norge.

MINNEMARKERINGER I OSLO: Minnestunden på Akershus festning hadde samlet mange mennesker som ville vise sin støtte og søke trøst i hverandre ett år etter katastrofen. Foto: Scanpix
MINNEMARKERINGER I OSLO: Minnestunden på Akershus festning hadde samlet mange mennesker som ville vise sin støtte og søke trøst i hverandre ett år etter katastrofen. Foto: Scanpix Vis mer

Andre markeringer

I ettermiddag var det minnegudstjeneste i Tønsberg kirke, mens Norsk Tamilsk Forum arrangerte en minnehøytidelighet hvor utviklingsminister Erik Solheim var blant de som var til stede.

Solheim var i flere år fredsmekler mellom tamilske opprørere og den srilankiske regjeringen. Tsunamien tok mer enn 30.000 menneskeliv på Sri Lanka.

Også i Thailand var det i dag mange norske pårørende som tok et sorgfullt farvel med sine kjære som de mistet i romjulen i fjor.