Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fakkeltog for ukrainsk quisling fra 2. verdenskrig

Marsjerte til ære for det delte Ukrainas mest splittende figur, Stepan Bandera.

VISER STYRKE: Tilgengere av den ukrainske fascisten Stepan Bandera i Kiev i går. Photo: STR/NurPhoto/Scanpix
VISER STYRKE: Tilgengere av den ukrainske fascisten Stepan Bandera i Kiev i går. Photo: STR/NurPhoto/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Med slagord som «Lenge leve Ukraina» og «Lenge leve Stepan Bandera» marsjerte rundt 3000 høyre-orienterte nasjonalister i den ukrainske hovedstaden Kiev i går. De markerte at det var 107 år siden den fremste helten blant Ukrainas nasjonalister ble født.

Mobiliserer fortsatt Det var tilsvarende markeringer i en rekke ukrainske byer. De viste at det er liv i ukrainsk høyre-nasjonalisme, som har sine røtter i mellomkrigstidas fascisme. Demonstrasjonene viste at ekstrem nasjonalisme fortsatt kan mobilisere snart to år etter at de som regner seg som Banderas etterfølgere var spydspissene da opposisjonen svarte på politivolden, med også å bruke vold, da president Viktor Janukovitsj ble styrtet i februar for to år siden. De var revolusjonens helter.

De kan mobilisere også etter at en av deres tilhengere i fjor høst kastet en håndgranat foran parlamentet som drepte tre vakter, og etter at deres forretningsforgreininger var i væpnet konflikt med politiet om kontroll av smuglerruter til EU.

Quisling og etnisk rensing Stepan Bandera er den mest splittende figuren av alle i Ukrainas vanskelige historie. Han var fascisten som ledet sine paramilitære avdelinger i UPA da Hitler invaderte Sovjetunionen i juni 1941. Han var mannen som forsøkte å gjennomføre et Quisling-liknende kupp i Vest-Ukraina bare dager etter at invasjonen begynte, men som i stedet ble arrestert av tyskerne, og satt fengslet i Tyskland det meste av krigen.

Bandera var mannen som likevel insiprerte sine nasjonalister under krigen i kampen mot Sovjetunionen. Hans menn var aktive i jødeutryddelsene i Ukraina fra første dag, og de massakrerte 100 000 polakker i det som idag ville blitt kalt kampanjer for etnisk rensing, samt mange tusen etniske russere.

Eksposivt splittende Bandera er derfor en eksplosivt splittende figur, han er en nasjonal helt for mange i Vest-Ukraina, og den fremste blant forrædere for mange i Øst-Ukraina. For mange i vest er han ennå den nasjonale helten som ville frigjøre Ukraina fra det sovjetiske tyranniet. For mange i øst er han antisemitten og morderen som sloss med tyskerne mot fedrelandet.

Som et bilde på denne splittende rollen fikk Bandera i 2010 Ukrainas høyeste pris «Helt av Ukraina», i en av de siste embedsgjerningene til den oransje presidenten Viktor Justsjenko. Men bare noen uker etter ble han fratatt prisen av den nye russisk-vennlige presidenten Viktor Janukovitsj, i en av hans første embedsgjerninger.

Stepan Bandera er den store helten til Høyre sektor, som har overtatt flagget til UPA, som er rødt øverst og svart nederst, det symboliserer det ukrainske folkets blod over Ukrainas svarte jord. Med i gårsdagens demonstrasjoner var også Frihetspartiet, Svoboda, et annet ytterliggående nasjonalistparti.

Ukrainas ytterliggående nasjonalisme er likevel ikke sterkere enn at de til sammen bare hadde oppslutning fra seks prosent av velgerne ved det siste parlamentsvalget, høsten 2014.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media