Fakkeltog mot rasisme og nazisme

«Norsk flyktningpolitikk er kriminell» og «Aldri mer nazisme» var to av slagordene i fakkeltoget som i kveld gikk gjennom Oslo sentrum til minne om krystallnatten i 1938.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var SOS Rasisme og Krystallnattkomiteen som sto bak arrangementet der både talere og deltakere trakk sammenligninger mellom Hitlers jødeforfølgelse og dagens fremvekst av rasisme og nynazisme.

Én av bidragsyterne til arrangementet var Det mosaiske trossamfunn i Oslo samtidig som ett av slagordene var «Stopp hetsen av muslimer».

Krystallnatten

Arrangementet var preget av de lange linjer med henvisning til at statlig rasisme i 1814 besto i å stenge jødene ute fra riket mens det samme i dag skjer med somaliere og tsjetsjenere.

Én av talerne var Sigurd Syvertsen fra foreningen for politiske fanger. Syvertsen, som satt i konsentrasjonsleir under krigen, fortalte hvordan han opplevde krystallnatten i 1938 og flyktnings trømmen etterpå.

Trygve Augestad fra Norsk Folkehjelp ga på sin side en beskrivelse av hvordan dagens asylsøkere flykter uten dokumenter av noe slag fra sine hjemland.

Krystallnatten har gått over i historien som innledningen til Hitlers massive utryddelse av jøder, først i Tyskland, senere også i okkuperte områder.

Natten mellom 9. og 10. november 1938 ble synagoger over hele Tyskland brent ned til grunnen, jødenes forretninger ble ødelagt og i alt 20.000 jøder ble arrestert. De aller fleste ble drept i konsentrasjonsleirer.

Norsk asylpolitikk

Mens Sigurd Syvertsen ga de mange unge tilhørerne en nøktern innføring i hvordan han selv opplevde rasisme og forfølgelse for over 60 år siden, konsentrerte den andre innlederen, Trygve Augestad, seg om dagens asylpolitikk.

Han oppfordret tilhørerne til å sette seg inn i den situasjonen flyktninger er i før de bare må slippe det de har i hendene for å rømme og redde livet i et annet land.

I sitt innlegg forsøkte han å gi argumenter for ett av de fremste slagordene i fakkeltoget «Det er ikke kriminelt å flykte - norsk flyktningpolitikk er kriminell».

Han kritiserte også det han oppfattet som forsøk på å fremstille asylsøkere som kriminelle, noe tallene for lengst har vist ikke er riktig, ifølge Syvertsen.

Fakkeltoget gikk fra Jernbanetorget opp nedre del av Karl Johans gate og videre til Youngstorget.