Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fakker båttyver fra lufta

OSLOFJORDEN (Dagbladet): Et norskpatentert alarmsystem gjør tilværelsen sur for tyver som er ute etter båten din. Systemet kan raskt og effektivt fange opp stjålne båter på vei gjennom Drøbaksundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så langt i sommer har varslingssystemet - som ble tatt i bruk for første gang i fjor sommer - sørget for at et titalls fritidsbåter er kommet raskt tilbake til sine rettmessige eiere.

Etter planen skal systemet utvides til også å omfatte andre norske farvann.

Flysøk

Dagbladet var med i helikopteret når selskapet Guard Systems jakter på sjørøvere i Oslofjorden. Dette skjedde:

På full fart ut Oslofjorden suser en skjærgårdsjeep. Om bord i båten er det montert en radiocomputer. Båten nærmer seg Drøbaksundet, hvor det er etablert en såkalt radiomur.

Takket være radiomuren ringer radiocomputeren om bord i båten automatisk opp eieren via mobilnettet idet båten passerer gjennom Drøbaksundet.

Er eieren om bord eller han godkjenner bruken av båten, trykker han «alt OK». Er det uvedkommende som kjører båten, kontakter eieren politiet og Guard Systems.

På klarsignal fra politiet starter Guard Systems så søk med spesialfly, som ved å ringe opp radiocomputeren får oppgitt både avstanden og retningen til den stjålne båten.

Arnt Løke og Bernt Wasler i Guard Systems konstaterer at skjærgårdsjeepen kjøres av sin eier.

Ifølge Løke og Wasler finner alarmsystemet stjålne båter selv om de ikke har forbindelse med radiomuren.

- I fjor fant vi en stjålet båt som lå til kai i Århus. Vi dro ut fra Kristiansand og fikk der signaler og kunne søke oss mot båten, sier Bernt Wasler til Dagbladet.

Redusert premie

En rekke fritidsbåter er koblet til varslingssystemet, som gir eierne reduserte forsikringspremier og lavere egenandel. Enkelte selskaper krever et slikt alarmsystem på båten for i det hele tatt å tegne forsikring.

Alarmen koster 3000 kroner. I tillegg kommer et årsabonnement på 1200 kroner som inkluderer eventuelle flysøk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!