Faklingen i gang

Faklingen av den andre gassvognen på Lillestrøm stasjon startet like før klokka 21 i kveld. Avbrenningen av gassen er ventet å ta mellom 15 og 20 timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi rigger nå til for å tømme den andre godsvogna for propan, sa varabrannsjef Fred Øystein Andersen til Dagbladet :på nettet ved 16-tiden i ettermiddag. Like etter klokka 20.00 var borringen av to hull ferdig, og litt under en time senere startet tappingen.

Andersen antar at tappingen vil være ferdig en gang i morgen ettermiddag. Arbeidet med sveisingen og boringen var anslått som den mest kritiske fasen i operasjonen med å tømme gassvognen.

- Dette har gått veldig fint og uten problemer, sier Andersen.

Ødelagt tappesystem

I går var det aktuelt å kjøre opp en ny tankvogn fra Oslo for å lede propanen i den skadde vogna over i denne.

- Siden tappesystemet på godsvogna med 45 tonn propan er ødelagt, ser det nå ut til at vi kommer til å brenne av også denne gassen med fakler, sier Andersen. - Stikkflammen som brant fra denne vogna i går er nå slokket, og vi har hentet ytterligere ekspertise fra Sverige, sa Andersen tidligere i ettermiddag.

Fortsatt evakuering.

Andersen sier at situasjonen i Lillestrøm er under kontroll, men at ingen av de evakuerte beboerne kommer til å få flytte tilbake før all propan er fjernet fra det skadde godstoget. Så lenge godsvogna lekker propan kan det igjen oppstå fare for eksplosjon.

- Avbrenningen av gassen fra den vogna som gjenstår vil ta lengre tid enn den aksjonen vi gjorde i går, og det er helt klart at evakueringen vil opprettholdes til søndag, sier Andersen.

Politiet har tidligere antydet at at tømmingen av godsvogna ved å brenne av gassen vil ta 15-20 timer.

Svensk avsporing i natt

Også i Sverige har et godstog lastet med gass hatt et uhell denne uka. I natt sporet et tog med seks vogner brennbar gassblanding av på jernbanestasjonen i Borlänge, skriver NTB. Store deler av sentrum er sperret av, og politiet vurderer å evakuere rundt 1000 personer som bor i nærheten.

FARLIG OPERASJON:De svenske gassekspertene i arbeid med å lage hull på den gjenværende fulle gassvognen i ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX