Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Faksefeil kostet 828 mill.

EU-advokaten la dokumentene opp ned. Flere faks-tabber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er utrolig hva en faks kan stelle i stand. Men først en gla'historie, i hvert fall for den ene parten involvert, fem tyske banker som forsvarte seg i en rettsak som kunne kostet dem dyrt.

Forrige uke kunne vi lese at EUs domstol annulerte bøter på rundt 828 milloner kroner ilagt bankene på grunn av kartellvirksomhet i forbindelse med overgangen til Euro.

Feil vei

Grunnen var at EU-domstolen ikke fikk nok bevis til å støtte anklagen om en slik ulovlig avtale. Vel, kanskje ikke så rart når det skyldes at EU-advokaten stappet papirene feil vei inn i faksen og dermed sendte 100 blanke ark til domstolen.

Feilen ble ikke rettet opp innen tidsfristen for oversendelse av beviser gikk ut, skriver Silicon.com. Domstolen hadde ikke noe annet valg enn å dømme i favør av bankene.

EU skal ha én måneds ankefrist, og saken kan dermed komme opp på ny etter å ha trent seg på faksen først.

Fusjonsfiasko etter faks

Men det er ikke første gang noen driter seg ut når faksmaskinen skal brukes. En av de meste kjente feilsendte faksene kom fra børsen London Stock Exchange (LSE). I 2000 annonserte LSE at de var i fusjons-samtaler med konkurrenten Deutsce Börse i Frankfurt.

Men samtalene surnet ganske raskt etter at LSEs strategiplaner hvis fusjonen feilet havnet hos media.

I den feilsendte faxen stod det svart på hvitt at i så tilfelle skulle tyskerne få all skylda på grunn av stahet og manglende visjoner hos Deutsche Börses sjefer, uansett hvem som avbrøt forhandlingene, skriver BBC.

Sikkerhet på fax

Søker du etter «fax blunder» hos Google dukker også det italienske politiet opp. Den britiske statsministeren Tony Blair skulle på ferie i Italia, og sikkerheten var i førersetet.

Det italienske politiet sendte ut en detaljert telefaks om Blair-familiens reiseplaner til alle politisjefene.

Problemet var bare det at faksen ifølge politiet ble lagret på maskinen og senere sendt til diverse medianummer, skriver The Scotsman.

Tre dager i varetekt

Her hjemme husker kanskje noen en voldtektssiktet Oslo-mann som satt tre døgn i varetekt etter at lagmannsretten hadde løslatt ham?

Årsaken til rettsskandalen var at en telefaks om at mannen skulle løslates fra varetekt, ble liggende på et ubetjent kontor på Politihuset i Oslo fra fredag til mandag.

Informasjonssjef Dagfinn Aanonsen i Oslo-politiet hevdet overfor Dagbladet at det var Borgarting lagmannsrett som feilsendte telefaksen.

Faksefeil ble kokainskandale

Frankfurt-advokaten Eckart Hild gjorde det vanskelig for seg selv, etter at han gjorde en tabbe som hang ut den tyske tv-kjendisen Michel Friedman (47).

Advokaten tastet feil nummer på faksmaskinen sin, og sendte dokumenter som omhandlet funn av kokain i tv-kjendisens hjem, til en tilfeldig pizza-restaurant i Berlin, i stedet for til politiet som egentlig skulle ha dokumentene.

En ansatt hos pizzabakeren gikk sporenstreks til skandaleavisa Bild, med dokumentene, som i sin tur slo saken stort opp.

Michael Jackson

Rettsaken mot Michael Jackson inneholder jo som kjent det meste, også en feilsendt faks. Dommeren har påført partene uvanlig streng munnkurv på grunn av den enorme mediainteressen.

Jacksons forsvarsadvokat feilsendte en faks til advokat Theodore Boutrous. Han representerer en rekke media som ønsker adgang til rettspapirer dommerne har unntatt fra offentligheten.

Det er kanskje ingen bombe at den faksen havnet hos journalistene?

<B>STORT SETT PRAKTISK..</B> Men den åpner for menneskelige feil, og da kan som kjente mye rart skje.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media