Fakta: Dette er Knutby-saken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

* 10 januar: 30-år gamle Daniel Linde blir funnet alvorlig skuddskadd i sitt hjem i den lille samfunnet Knutby, 4 mil øst for Uppsala. Den 23-årige nabokvinnen Alexandra Fossmo blir funnet drept hjemme, bare noen titalls meter fra huset til Linde. Alexandra Fossmo var gift med Helge Fossmo i Knutby Filadelfiamenighet der alle de innblandede i saken er medlemmer. I 1999 hadde pastorens første kone, Helene Fossmo, blitt funnet død i det samme huset, men dødsfallet var blitt avskrevet som en ulykke.

*11 januar: Sara Svensson (27) blir pågrepet og siktes for drapet og drapsforsøket. Hun har tidligere vært barnepike hos familien Fossmo, men har blitt tvunget til å forlate menigheten etter å ha overfalt Alexandra Fossmo i november 2003. Svensson erkjenner drapet og drapsforsøket.

*28 januar: Helge Fossmo (33) pågripes, siktes for drap og drapsforsøk. Også kona til Daniel Linde blir pågrepet og varetektsfengslet, siktet for oppfordring til drap og drapsforsøk. Den 26-årige kvinnen slippes senere og siktelsen frafalles. Statsadvokaten beslutter å gjenoppta etterforskningen av Helene Fossmos død i 1999.

*18 mai: Rettssaken mot pastoren og Sara Svensson starter i Uppsala tingsrätt.

*9 juni: Socialstyrelsens rättsliga råd, Sveriges svar på Den rettsmedisinske kommisjon, er ferdige med granskingen av de sakkyndiges uttalelser om Sara Svenssons mentale helse. Et uenig råd forklarer henne som alvorlig psykisk forstyrret.

*18 juni: Kona til skuddskadde Daniel Linde erkjennes en erstatning på 106.250 svenske kroner etter å ha urettmessig sittet i varetekt og vært siktet i saken.

*6 juli: En ny uttalelse fra Socialstyrelsens rättsliga råd sår ytterligere tvil om pastorens første kone ble drept eller om hun døde som en følge av en ulykke på badet i 1999.

*8 juli: Rettssaken i Uppsala tingsrätt fortsetter. Aktor legger ned påstand om livstids fengselsstraff for både Helge Fossmo og Sara Svensson. Mens barnepiken har erkjent de faktiske forhold og begjærer å bli overført til tvungent psykisk helsevern, hevder Helge Fossmo seg uskyldig etter tiltalen og krever seg løslatt fra varetekt.

*30 juli: Helge Fossmo dømmes til livstid i fengsel og Sara Svensson blir dømt til tvungent psykisk helsevern. Fossmo frikjennes for tiltalen om drap på Helene Fossmo, men dømmes for medvirkning til drap og drapsforsøk 10. januar.

(Kilde: TT)

(NTB)