Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fakta om føflekker og føflekkreft

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ondartet kreft i føflekker

Føflekker skal ha jevn farge og omriss, ikke klø, og ikke forandre form. Blir føflekken uregelmessig, bør du sjekke den. Føflekker større enn 5 millimeter, som vokser utover i huden og har svarte partier, skal alltid sjekkes. Tidlig behandling er svært viktig.

Ord og begreper

  • Ordet «melanom» brukes fordi svulsten springer ut fra hudens pigmentceller, som danner det brune pigmentstoffet melanin. Disse er enten jevnt fordelt, eller smaler seg i føflekker.
  • Føflekkreft kan oppstå i normal hud, men noen begynner også i føflekker.
  • Føflekkreft forekommer over hele kroppen, men oftest på leggen hos kvinner, og ryggen hos menn.

    Det finnes fire typer føflekkreft:

  • Den vanligste kalles overfladisk spredende melanom (60 - 70 prosent av alle tilfellene) Denne er ofte knyttet til solforbrenninger og ultrafiolett stråling.
  • Nodulært melanom («nodu» = «knute»).
  • Lentigo maligna melanom, oppstår trolig etter jevnt oppsamlet skade på grunn av UV-stråling over lang tid. («Lentigo» = «overflatisk».
  • Akrolentiginøst melanom. Føflekkreft på hender og føtter. («Akro» = «tupp»).
FØFLEKKFRIE: Nyfødte har som regel ingen føflekker. De dannes etterhvert som vi vokser opp. Føflekker består av pigmentproduserende celler, og viser seg som brune flekker i huden. De fleste dannes i første halvdel av livet, til vi har omtrent 25 - 50 hver. I begynnelsen er de gjerne flate. Etterhvert kan de heve seg, og blir blekere med tiden - ettersom pigmentet trekker ned i huden. Etterhvert kan de bli helt bleke, og fremstå som små «vorter». Alle vokser, men få blir større enn 5-6 millimeter. Her Claudia Schiffer med pode.
SKJØNNHETSFLEKK: De fleste får føflekker i oppveksten. Er du mye i sola, får du flere. Håkan Hellstrøm har blant annet en skjønn på venstre kjevebein.