Fakta om Hebron

HEBRON (NTB): Hebron regnes som den mest urolige palestinske byen på Vestbredden. Israelerne trakk sine styrker ut av 80 prosent av Hebron i januar i fjor. De kontrollerer fortsatt 20 prosent av sentrum der rundt 300 israelere og cirka 20 000 palestinere bor. I alt bor 180 000 palestinere i byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mange mener det ikke kan bli fred i byen før de israelske bosetterne forlater sentrum, men dette spørsmålet er mildt sagt en brennvarm politisk potet.

Når spørsmålet skal tas opp er usikkert. Statsminister Benjamin Netanyahu skal ha lovet jødene i Hebron at han ikke skal tvinge dem til å flytte.

Hebron, som ligger cirka 30 kilometer sør for Jerusalem, har stor religiøs betydning for både jøder og muslimer; Abraham, Isak, Jakob og deres hustruer Sara, Rebecca og Lea skal være begravet her. Patriarkens gravkammer er hellig for både jøder og arabere. For muslimene er gravkammeret kjent som Al-Ibrahimi-moskeen. Det er israelerne som har kontrollen over Patriarkens grav.

På grunn av byens historie er flertallet av dem som bor her både sterkt religiøse og konservative.

Jødene kom til byen i 1968, og etablerte nybyggerfeltet Kiryat Arba like utenfor Hebron. I dag bor det cirka 10 000 jøder i satellittbyene utenfor Hebron. De første jødene flyttet inn i Hebron sentrum i 1979.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer