Fakta om Irak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Areal: 438.000 kvadratkilometer

Befolkning: 22 millioner innbyggere. Hovedstad: Bagdad. Offisielt språk: Arabisk.

Historie: Irak dekker det gamle området Mesopotamia, mellom elvene Eufrat og Tigris. Islam ble innført etter arabisk invasjon i år 637. Del av det ottomanske imperiet fra 1535 til 1920, da landet ble britisk mandatområde. Selvstendig stat fra 1932. Ettpartibasert, islamsk folkedemokrati fra 1968, styrt av det statsbærende Baath-partiet. Saddam Hussein president fra 1979. Irak invaderte i 1990 nabolandet Kuwait, og ble i januar året etter beseiret militært av en bred internasjonal allianse under Golfkrigen.

I dag: Irak har siden Golfkrigens avslutning vært underlagt en rekke økonomiske sanksjoner i FN-regi, som har ført til sterk økonomisk nedgang og betydelige helse- og sosialproblemer selv om Irak er et oljerikt land. FN har på mesteparten av 1990-tallet drevet inspeksjon for å kartlegge og eliminere Iraks lagre av masseødeleggelsesvåpen, og konflikter om våpeninspeksjon ligger til grunn for de amerikansk-britiske angrepene. Saddam Husseins regime synes usvekket av de mange konfliktene med USA og andre vestlige land, og står for et brutalt diktatur med omfattende brudd på menneskerettighetene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer