Fakta om Lindberg-saken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

* Odd F. Lindberg utnevnes i 1988 til selfangstinspektør av Fiskeridepartementet, og samme vår følger han skuta «Harmoni» i Ishavet. Han skriver en sterkt kritisk rapport og anklager mannskapet for å bruke ulovlige fangstmetoder.

* Lindberg kritiserer myndighetene for å hemmeligholde rapporten og bidrar til en svensk fjernsynsfilm som på nyåret 1989 blir vist i en rekke land.

* Mannskapet på «Harmoni» får samme år namsrettens medhold i at Lindberg må stanse videre publisering av bilder og filmopptak. 20 selfangere går også til injuriesøksmål, og krever 9,5 millioner kroner i erstatning.

* Sarpsborg byrett gir i august 1990 selfangerne medhold i at flere av Lindbergs utsagn skal kjennes døde og maktesløse, og tilkjenner dem 470.000 kroner i symbolsk erstatning.

* Høyesterett behandler i juni 1991 en anke fra Lindberg, men opprettholder kjennelsen som nekter ham å publisere materialet fra «Harmoni». Lindberg bringer saken inn for menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

* Oslo byrett tilkjenner høsten 1993 selfangerne 2,3 millioner kroner i erstatning fra NRK, etter innslag om Lindberg-saken i bl.a. Dagsrevyen. Borgarting lagmannsrett overprøvde senere dommen, og reduserte beløpet med 1,7 millioner kroner. I 1995 blir selfangerne også tilkjent 320.000 kroner i erstatning fra svensk TV2.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer