Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fakta om Lindberg-saken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

* Odd F. Lindberg utnevnes i 1988 til selfangstinspektør av Fiskeridepartementet, og samme vår følger han skuta «Harmoni» i Ishavet. Han skriver en sterkt kritisk rapport og anklager mannskapet for å bruke ulovlige fangstmetoder.

* Lindberg kritiserer myndighetene for å hemmeligholde rapporten og bidrar til en svensk fjernsynsfilm som på nyåret 1989 blir vist i en rekke land.

* Mannskapet på «Harmoni» får samme år namsrettens medhold i at Lindberg må stanse videre publisering av bilder og filmopptak. 20 selfangere går også til injuriesøksmål, og krever 9,5 millioner kroner i erstatning.

* Sarpsborg byrett gir i august 1990 selfangerne medhold i at flere av Lindbergs utsagn skal kjennes døde og maktesløse, og tilkjenner dem 470.000 kroner i symbolsk erstatning.

* Høyesterett behandler i juni 1991 en anke fra Lindberg, men opprettholder kjennelsen som nekter ham å publisere materialet fra «Harmoni». Lindberg bringer saken inn for menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

* Oslo byrett tilkjenner høsten 1993 selfangerne 2,3 millioner kroner i erstatning fra NRK, etter innslag om Lindberg-saken i bl.a. Dagsrevyen. Borgarting lagmannsrett overprøvde senere dommen, og reduserte beløpet med 1,7 millioner kroner. I 1995 blir selfangerne også tilkjent 320.000 kroner i erstatning fra svensk TV2.

* Lindberg bosetter seg på hemmelig sted i Sverige. Selfangerne går rettens vei i Sverige for å få de 470.000 kronene Lindberg ble dømt til å betale i 1990. Göta lagmannsrett slår i april 1998 fast at det kan tas pant for 600.000 kroner i Lindbergs eiendeler. Lindberg anker kjennelsen inn for høyesterett.

* Høyesterett opprettholder lagmansrettens dom i desember 1998. Lindberg vurderer å bringe saken inn for Europadomstolen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media