Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Faktasjekken av Trumps historiske tale

Flere punkter viser seg å være usanne.

TALE: President Donald Trump under sin første State of the Union-tale. I bakgrunnen applauderer visepresident Mike Pence og Paul Ryan, republikanernes leder i Representantenes hus. Foto: AP / NTB Scanpix
TALE: President Donald Trump under sin første State of the Union-tale. I bakgrunnen applauderer visepresident Mike Pence og Paul Ryan, republikanernes leder i Representantenes hus. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til onsdag holdt USAs president, Donald Trump, sin første «State of the Union»-tale. I talen oppsummerte han året som har gått, og snakket om hvor veien vil gå videre.

Han skrøt blant annet av landets økonomi, spesielt om børsen, skattereform og av arbeidsmarkedet i den 80 minutter lange talen.

Det tok ikke lang tid før verdenspressen kastet seg på faktasjekken for talen. Dagbladet baserer sin faktasjekk på amerikanske- og egne kilder.

Den største skattereformen

I talen tok Trump blant annet på seg æren for å ha innført historiens største skattekutt.

Ifølge både CNN og CBS, er ikke Trumps skattekutt det største. Siden 1960-tallet har fire andre skattekutt vært større. Trump blir forbigått av blant annet Ronald Reagan i 1981 og Barack Obama i 2010 og 2013.

Det gjenstår ifølge senior porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning, ​Olav Chen, å se om Trumps skattereform bidrar til å løfte landets økonomi.

- Skattereformene kan bidra til å løfte økonomien fordi bedriftene og husholdningene har fått lavere skatter, sier Chen.

Økning i aksjemarkedet

​I talen sa presidenten at aksjemarkedet knuste den ene rekord etter den andre i løpet av hans første år i Det hvite hus. Chen sier aksjemarkedet har steget i perioden Trump har vært president, men at det ikke er hans fortjeneste.

- I likhet med Norge, så slet oljesektoren i USA da oljeprisene begynte å synke sommeren 2014. Trump ble derimot president i en periode der økonomien i USA bedret seg kraftig etter finanskrisen. Derfor kan han ikke ta æren for det som har skjedd, sier han.

Lav arbeidsledighet og lønnsvekst

Videre skrøt Trump av at arbeidsledigheten blant svarte innbyggere er rekordlav. Faktisk hevder han at de aldri har vært lavere. CNN skriver at Trump tidligere har tatt æren for dette.

Hilmar Mjelde er postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Han forsker på amerikansk politikk, og bekrefter at arbeidsledigheten er på lavere enn på lenge.

- Arbeidsledigheten er på sitt laveste på 17 år, og man ser noe lønnsvekst. Lønnsveksten er spesielt viktig fordi vedvarende lønnsstagnasjon har vært et kjempetema lenge. Det ser ut til at næringslivet har reagert positivt på republikanernes skattekutt, blant annet ved å gi bonuser til arbeidstakerne sine og foreta nyinvesteringer, sier Mjelde.

Mjelde understreker likevel at presidenten har en begrenset evne til å påvirke økonomien.

- Det som skjer i økonomien er et resultat av bedriftsøkonomiske avgjørelser heller enn politiske, sier han.

OPTIMISTISK: Den amerikanske presidenten Donald Trumps første «State of the Union»-tale natt til onsdag norsk tid tok for seg både helter som måtte hedres, og trusler som måtte tas på alvor. Video: CNN Vis mer

Innvandring og terror

Under talen hevdet Trump at «green card»-lotteriet og familiebasert migrasjon gjorde de nylige terrorangrepene i New York mulige. Videre hevdet han at lotteriet gir ut visum tilfeldig, uten noe særlig hensyn til blant annet sikkerhet.

Det er sant at Sayfullo Saipov og Akayed Ullah, som er siktet for nylige terrorangrep i New York, kom til USA enten på grunn av familie eller ved hjelp av lotteriet. Likevel skal begge ha blitt radikalisert flere år etter at de ankom USA.

Påstandene blir stemplet som misledende og falske av CNN.

- Dette er en illusjon mange amerikanske politiker har, at en streng innvandringspolitikk vil være effektiv for å hindre terror, sier Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.

Det er allerede på plass et ganske omfattende system for å sjekke de som kommer, og det ble ekstremt skjerpet inn etter 9/11. Det ble også skjerpet inn under Obama.

- Det er ikke sånn at man kommer inn uten å bli endevendt, selv på dette «green card»-lotteriet. Trump får det til å høres ut som om det ikke er noen sjekkesystemer på plass, sier Melby.

Melby sitter igjen med et inntrykk av at Trump og mange av hans tilhengere er mer økonomisk og kulturelt motivert for strengere innvandring, og at Trump bruker slike terrorargumenter for å pakke det inn.

- For mange er en strengere politikk nødvendig for å beskytte amerikanske arbeidsplasser. I den hvite middelklassen i USA finnes det også grupper som ser på innvandring og multikulturell utvikling som en trussel, sier Melby.

BUING: Det ble blandede reaksjoner under den tradisjonsrike, årlige talen da Donald Trump snakket om innvandring. Video: AP Vis mer

Familiegjenforening

USAs innvandringssystem har i stor grad vært den samme siden 1965, som åpner for familiegjenforening. Senere lover har gitt lovlig opphold til mange ulovlige innvandrere, men også fokusert på grensesikkerhet.

Trump hevder at dagens system åpner for at innvandrere kan ta med seg så mange slektninger de vil inn i landet. Det stemmer ikke.

- Det er visse restriksjoner her på hvilke slektninger en kan hente til USA. Dagens system tilrettelegger for at de som får statsborgerskap kan bringe over nære familiemedlemmer, som barn, søsken og foreldre, sier Mjelde.

Han forklarer Trumps løgner med at han, og mange republikanere, ønsker mindre innvandring.

IS’ territoriale tap
- I fjor lovet jeg at vi skulle jobbe med våre allierte om å fjerne Den islamistiske stat (IS) fra jordas overflate. Ett år senere er jeg stolt over å rapportere at koalisjonen for å beseire IS har frigjort svært nær 100 prosent av territoriet holdt av IS i Irak og Syria, sa Trump.

The Global Coalition to Defeat ISIS rapporterte i desember i fjor at ekstremistgruppen har mistet 89 prosent av sine territorier i Irak og 87 prosent i Syria siden 2014, skriver CNN.

Dette er et resultat av en politikk som ble startet før Trump, som har i hovedsak videreført sin forgjengers koalisjon.

- Inntrykket jeg sitter med er at man har kommet et stykke på vei. Hvis det CNN skriver er riktig, er det Trump sier litt å ta i. Men, politikere skryter og er ikke alltid helt nøye på å være presise. Det er typisk Trump, som har en forkjærlighet for å være størst og best, sier Melby.

Overdriver for å fenge

Allerede i boken sin fra 1987 skriver Trump at det må da være lov til å overdrive for å fenge folk og promotere seg selv.

Mjelde forklarer løgnene med at Trump ser samfunnet som bestående av vinnere og tapere. Han har alltid fremstilt seg selv som en vinner i særklasse. Derfor tar han alltid i når han skal selge sine egne suksesser, sier han.

- Det viktigste for ham er å få folk med på at han er en eksepsjonell leder. Han nyter kultstatus blant fansen sin, og de tror på han heller enn media, forklarer Mjelde.

COMEBACK: USAs førstedame Melania Trump viste seg under ektemannens første «State of the Union»-tale natt til onsdag, etter å ha vært nærmest usynlig de siste ukene. Video: AP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!