Faktasjekken er tilbake

Dagbladet.no gjentar valgsuksess fra 2005

SERVERTE FEIL PRISLAPP: SVs skolepolitiker og tidligere statsråd Øystein Djupedal sa at skolematen som ble servert under valgkampåpningen kostet 18 kroner pr porsjon. Det viste seg å være langt fra virkeligheten. Foto: SCANPIX
SERVERTE FEIL PRISLAPP: SVs skolepolitiker og tidligere statsråd Øystein Djupedal sa at skolematen som ble servert under valgkampåpningen kostet 18 kroner pr porsjon. Det viste seg å være langt fra virkeligheten. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For fire år siden startet Dagbladet.no faktasjekk av landets politikere, partiprogram og uttalelser som kom i valgkampen.

Spalten ble raskt populær blant leserne, som også bidro med forslag til påstander Dagbladet.no skulle ettergå.

Også partiene satt pris på faktasjekken, spesielt de politiske motstanderne som brukte funnene i faktasjekken i sin valgkamp.

SVs varme skolemat
Størst oppmerksomhet fikk nok Dagbladet.nos faktasjekk av SVs påstand om varm skolemat. Under valgkampåpningen serverte partitoppene i SV laks og kylling til skoleelever. Det ble hevdet at maten kostet 18 kroner pr porsjon. Slik dokumenterte SV at deres valgløfte om varm skolemat til alle var mulig å gjennomføre uten alt for store kostander.

Men Dagbladet.no fikk tak i fakturaen SV hadde fått fra cateringselskapet som lagde maten til valgkampåpningen. Den viste ikke 18 kroner pr porsjon, men 75 kroner pr porsjon. Da hadde SV i tillegg fått en kraftig rabatt, opplyste cateringselskapet.

Nærmere undersøkelser viste også at SVs beregninger av skolematprisen som var spilt inn overfor Stortinget og i debatter med en prislapp på to milliarder kroner, var basert på matvarepriser fra 1995.

Høyre trykket opp løpesedler med fakturaen og delte den ut til velgere med sitt budskap i skolepolitikken. I år har ikke SV nevnt varm skolemat med et ord i valgkampen.

Et slag for fattige
Også Høyre ble ettergått. Partileder Erna Solberg hevdet i en debatt at Arbeiderpartiet ikke hadde presentert et eneste målrettet forslag i forbindelse med behandlingen av tiltaksplanen mot fattigdom i 2003.

AP reagerte kraftig og kalte Erna Solberg en løgner, og de fikk delvis støtte av Fremskrittspartiet som sa at mange kom med forslag til tiltaksplanen.

En gjennomgang av stortingsdokumentene viste at Ap, SV og Sp hadde fremmet 12 forslag i forbindelse med tiltaksmedlingen, men de ble alle nedstemt av flertallet den gang.

Bilavgifter og investeringer
Fremskrittspartiet snakker om vei og samferdsel. I valgkampen i 2005 hevdet partiet at staten dro inn 50 milliarder årlig i bilavgifter, men brukte bare 13 milliarder på veier.

En undersøkelse viste at Fremskrittspartiets argumentasjon var feil. Summen partiet viste til var ikke bare bilavgifter, men også moms, noe som vitterlig ikke er en bilavgift. I tillegg hadde Frp utelatt alle bevilgningene til vei over kommunale og fylkeskommunale budsjetter. Dette utgjorde flerfoldige milliarder.

På inntektssiden regnet Frp også inn bominntekter, men de utgiftsførte ikke disse pengene. I tillegg tok de med miljøavgifter, men kalte dem bilavgifter.

Lovene som ikke fantes
Kampen om Union i Skien var et heftig valgkamptema i 2005. SV var sinna på Norske Skogs nedleggingsplaner og sa at med antislaktlover man hadde i Tyskland og Nederland, ville fabrikken vært reddet. Men en sjekk viste at slik lover ikke fantes i disse to landene.

Også en rekke andre påstander ble faktasjekket i valget i 2005. Les mer om dette i Dagbladet.nos arkiv.

Nå gjentar Dagbladet.no sin faktasjekk fra 2005. Har du tips Dagbladet.no skal sjekke frem mot valget, så ta kontakt med oss på 2400@dagbladet.no.